perjantai 27. joulukuuta 2019

Mitä, jos maataloustukia ei olisi?


Monet yrittäjät kadehtivat maataloustukia, eikä ihan syyttä. Jos maataloustuet lakkaisivat olemasta ruuan hinta nousisi. Maataloustuilla ohjaillaan esimerkiksi mitä viljelijän on järkevää kasvattaa pellolla ja miten eläimiä pidetään . Teurastukea saa, jos teurastettava eläin on tietyn painoinen teurastaessa ja liha myydään teurastamon kautta. Mikäli lihat ottaa ns palautuksina, niin teurastukea ei makseta. Siksi tilalta suoraan ostettu liha on usein kalliimpaa.
Maataloustuet ovat syy miksi uusia yrittäjiä, jotka eivät peri tilaa vanhemmiltaan ei tule alalle. Ulkopuoliselta ostaessa tilat ovat kalliita ja harvoin niin kannattavia, että velkaa kannattaisi ottaa niin paljoa. Pienestä aloittaminen on tehty mahdottomaksi. Tukia ei makseta kuin vasta kun tilan koko ylittää 5ha. Tukia maksetaan usein myöhässä ja jos tarkastuksessa huomataan pieni sääntörikkomus jäävät tuet maksamatta tai niitä joudutaan palauttamaan. Huono juttu, jos kannattavuus on perustunut maataloustukiin.

Kaninliha ja sirkkojen myynti on hyvä esimerkki kuinka tärkeitä tuet ovat maataloudelle. Kaninlihan ja sirkkojen kasvatusta ei tueta mitenkään – käytännössä niiden kasvatus pitäisi olla mahdollista  aloittaa nollasta. Mutta eihän kuluttaja halua maksaa tarpeeksi, koska vieressä on se puolet halvempi jauhelihapaketti. Ja vaikka kuluttaja haluaisi maksaa (kaninlihalle olisi oman arvioni mukaan kysyntää) niin kannattavuus saadaan jyrättyä suurilla, pakollisilla tarkastusmaksuilla. Sama homma missä tahansa pienessä mittakaavassa tehtävässä maataloudessa.

ELY-keskus myöntää tukea 40% aurinkosähköön siirtyville maatilallisille (Lähde: Rexelin lehti syksy 2019).

No mitäs sitten, jos maataloustukia ei enää maksettaisi?
Ruuan hinta kallistuisi, mutta olisiko se pitkään kallista? Alalle tulisi uusia yrittäjiä ja kilpailu kovenisi. Ei olisi enää suuriatiloja, vaan pienilläkin olisi mahdollista menestyä – ja itse uskon että nimenomaan pienet tilat menestyisivät. Pienet tilat pystyvät markkinoimaan tehokkaammin ja olemaan enemmän läsnä myynnissä. Nykyään ihmiset tuntuvat kaipaavan tarinoita ja kasvoja tuotteiden taakse.

Maatalouden tulisi olla samalla tavalla yrittämistä, kuin tavallisilla yrittäjilläkin.  Ei olisi maatilallisia valittamassa liian vähistä lomituksista, koska jokainen vastaisi omasta lomastaan – niin kuin tavallinen yrittäjäkin vastaa. Ei maksettaisi 70% maatalouseläkkeitä tuloista, vaan jokainen hoitaisi sen itse ja maksaisi pienintä mahdollista summaa (vajaa 300e/kk) tai niin suurta kuin näkee tarpeelliseksi omien tulojen kannalta – niin kuin tavallinenkin yrittäjä.

Tukien poisto ei tietenkään maatalousyrittäjille sovi. Ei työtönkään anna työttömyystukeaan viedä, vaikka monet myöntävätkin olevan tukiloukussa. Maataloudessakin on tukiloukku, myöntääkö kukaan sitä? Ne jotka myöntävät joutuvat ennemmin tai myöhemmin byrokratian hampaisiin.

1 kommentti:

  1. Kyllä maatilan pitäminen on vielä erilaista kuin muu yrittäjyys vaikka ei niinkään pitäisi. Ei tuista pitäisi enää stressata kun päivät on muutenkin pitkiä, traktoreista ja muista työkoneista pitää pitää huolta, ja katsoa että eläimet ja kasvisto voi hyvin. Lomatkaan ei pyöri samaan malliiin.

    VastaaPoista