torstai 28. marraskuuta 2019

Eläimellä voi olla hyvä yksinkin


Mikään muu yksittäinen tekijä eläimen hyvinvoinnissa ei saa ihmisten niskakarvoja pystyyn yhtä tehokkaasti kuin se, että joku vihjaa puolella sanallakaan pitävänsä lammasta, hevosta, lehmää, vuohta tai possua yksin. Nehän ovat laumaeläimiä!

Vuohet ja lampaat samassa laumassa. Monesti lampaat jäävät alakynteen vuohien kanssa. Laitumella yhteiselo kumminkin toimii.

Laumaeläin on eläin, joka luonnossa eläisi laumassa. Laumassa eläin  kokee olevansa paremmin turvassa, kuin yksin. Lauma suojelee pedoilta ja tarjoaa turvaa. Jotta eläimellä olisi hyvä olla sen tarvitsee kokea olevansa turvassa.

On sekä yksilöstä, että olosuhteista kiinni onko lauma parempi kuin yksinolo eläimelle.

Eläintenhoitajan jaksaminen on tärkein yksittäinen tekijä eläimen hyvinvoinnin kannalta. Hyvät olosuhteet eivät ole hyvät, jos hoitaja ei jaksa siivota, vaihtaa vesiä, ruokkia ja huolehtia muuten eläinten hyvinvoinnista.
Huonoissakin puitteissa voi olla hyvinvoivia eläimiä, mikäli hoitajan jaksaminen on kunnossa. Esimerkiksi parsinavettaa pidetään monella tapaa huonompana kuin pihattoa. Jos parsinavetassa eläintenhoitaja jaksaa kolata paskaa, kuivittaa, harjata lehmiä, pitää huolta lypsyhygieniasta, huolehtii riittävästä raikkaan vedensaannista ja että ruokinta on kunnossa on se varmasti parempi paikka lehmälle kuin pihatto, jossa näitä hommia ei jakseta tehdä.

Jos sinulla on yksi hevonen, jolle jaksat kantaa vedet talvipakkasellakin ja jonka ruokintaan ja muuhun hyvinvointiin on hyvin aikaa ja jaksamista. On eri asia, jos hevosia olisikin kaksi. Ensin on kiinnitettävä huomioita hoitajan hyvinvointiin, eli saatava vesi juoksemaan talliin, ilman että pitää itse juosta. Sitten tulee vielä raha. Vesiputken vetäminen talliin maksaa 5000e. Onko rahaa tarjota kahdelle hevoselle hyvinvointia, niin että hoitaminen on mielekästä?

Hevosten lukitsemista pieneen karsinaan koko yöksi ja sen jälkeen pieneen tarhaan laittoa ei tuomita ollenkaan. Kun kyseessä on tuotantoeläin on ehdottoman väärin että se elää pihatossa, eikä pääse pihalle.
Koira on laumaeläin, mutta sen yksinpitämistä ei paheksuta ollenkaan.

Kani on yhdyskuntaeläin, ei laumaeläin.

Kukaan ei mieti mitä eläin oikeastaan kaipaa.
Olen sitä mieltä että monella tuotantoeläimellä on asiat paremmin kuin lemmikeillä. Tuotantoeläinten tarpeet on huomioitu ja niitä pyritään parantamaan koko ajan. Monella tuotantoeläimellä on lajinmukaisemmat olosuhteet kuin lemmikkinä pidettävällä koiralla, hevosella tai vaikka hamsterilla.

Tuotantoeläinten olosuhteita mietittäessä tärkeintä olisi ottaa huomioon ihmisten jaksaminen. Turhaa byrokratiaa pitäisi vähentää, jotta tilallisilla jäisi enemmän aikaa ja energiaa myös eläinten hoitoon.

Monet mylväisevät kauhuissaan että onko eläintä pakko ottaa, jos sille ei ole mahdollisuutta tarjota myös kaveria? Yleensä on kyse ihmisen hyvinvoinnista. Eläin tuottaa paljon iloa ja sisältöä elämään. On itsekästä omistaa eläin, olisihan sillä (ehkä) parempi elää villinä luonnossa… vai olisiko? Siitä lisää joskus toiste.  


Kun päätämme ottaa eläimen omiin hoiviimme on matka jatkuvaa tasapainoilua. Jokainen tekee varmasti parhaansa oman jaksamisensa mukaan eläimen hyvinvoinnin eteen. Lasten kanssa kotona ollessa monesti kuulin sanonnan: jotta voit auttaa muita huolehdi ensin omasta jaksamisestasi. Se on totta myös eläinten hyvinvoinnin kannalta.  Eläin voi myös tuoda ihmiselle tarkoituksen ja sitä kautta hyvinvointia.

2 kommenttia:

  1. Tässä eläinten oikeuksia ajavassa maailmassa unohdetaan usein ihmisen oikeus lajityypilliseen elämään. Mutta eihän se juuri ketään kiinnosta!

    VastaaPoista