tiistai 6. marraskuuta 2018

Mitä lupia eläintenpitoon tarvitaan?

Mitä lappuja vuohen pitoon tarvitsee täyttää?
Multa kysytään usein mitä kaikkea byrokratiaa eläintenpitoon tai eläinperäistentuotteiden myymiseen liittyy. Mitä lappuja lemmikkilampaan omistajan tulee täyttää? Ajattelin koota lyhyesti selkokielellä selvennyksiä kiemuroihin.

Kanon pito ilmoitus tulee täyttää kanoja hommatessa
Eläintenpitoon ei liity mielestäni mitään kohtuuttomia vaatimuksi paperitöiden osalta ja jokaiselta onnistuu muutaman lapun täyttäminen. Jos ei onnistu, niin oman kunnan maaseutusihteeri auttaa varmasti. Helpoimmalla selviääkin kun vain marssii maaseutusihteerin pakeille. Jos kumminkin haluat selvitä itseksesi, niin ensin tulee hommata asiakas/tilatunnus, sekä pitopaikkatunnus. Mavin sivuilta voit katsoa mihin kyseinen lomake tulee lähettää.

Tämän jälkeen rekisteröidyt eläintenpitäjäksi (esim. tällä lomakkeella lammas) ja ilmoitat vielä eläimesi eläinrekisteriin puhelimitse tai nettipalvelun kautta. Mikäli haluat nettipalveluun tunnukset ota yhteyttä oman kunnan maaseutusihteeriin. Harrastetiloilla on harvoin merkintöjä niin paljoa että nettitunnukset olisivat välttämättömät, mutta kätevää se on silloin jos tekee paperihommia virka-ajan ulkopuolella, jolloin puhelimitse ei pysty eläimiä rekisteröimään. Siat muuten pitää käydä ilmoittamassa joka kuukausi sikarekisterissä elossa oleviksi, muut eläinlajit ovat elossa niin kauan kunnes rekisteriin toisin ilmoitetaan. Rekisteriin pitää ilmoittaa myös myynnit, kuolleet, syntymät ja poistot. Muutokset tulee ilmoittaa viikon (7vrk)  kuluessa tapahtumasta.

Lyhyesti:
Tilaa tilatunnus/asiakastunnus -> pitopaikkatunnus -> rekisteröidy eläintenpitäjäksi -> ilmoita eläimet rekisteriin.
Kanien pito ei vaadi lupia

Kun lopetat eläinten pidon ilmoitat eläinrekisteriin, sekä eläintenpitäjä lomakkeella maaseutusihteerille. Jos kyseistä eläinlajia jää tontille vielä, ilmoitat vain eläinrekisteriin poistosta/myynnistä.

Mitä lappuja lemmikkilampaan pitäjän pitää täyttää?
Maaseutusihteerit ovat yleensä hyviä tyyppejä, jos ei jaksa pähkiä miten mikäkin homma hoituu kannattaa soittaa sinne suoraan! Googleen vaan oma kunta ja maaseutusiheeri, esimerkiksi "Espoo maaseutusihteeri"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti