perjantai 9. marraskuuta 2018

Mitä ottaa huomioon eläintä hankkiessa?

Keskityn tässä postauksessa sellaisiin asioihin mitä itse eläimestä kannattaa ottaa huomioon sellaista hankkiessa. Tämä koskee mielestäni jokaista eläinlajia kanasta lehmään ja lehmästä koiraan, joten puhun yleisesti "eläimestä".

1. Eläimen olot edellisessä kodissa
Itseäni kiinnostaa heti ensimmäisenä kun olen ostamassa eläintä millaisissa kodissa se asuu. Jos hevonen on asunut koko ikänsä pihatossa ja joutuu nyt karsinaan voi olettaa jotain reaktiota tulevan. Tai jos häkkikanalasta kanat muuttavat tavalliseen kotikanalaan, voi olla että kanat ovat ihmeissään kun ruokaa ei tarjoilla kouruun, kuopsuttelu mahdollisuudet ovat erilaiset, munat pitää munia erilaiseen paikkaan kun tuttuun munintapesään ja valaistusrytmikin muuttuu. Parsinavetasta pihattoon siirtyvillä lehmilläkin on usein sopeutumisongelmia.

Joten kysele tarkkaan missä oloissa eläin asuu, jotta vältyt ylimääräiseltä muutto stressiltä. Kaikki eläimet eivät myöskään ikinä sopeudu kunnolla muutokseen. Näin mielestäni on käynyt meillä melkein kaikkien aikuisina meille muuttaneiden kanojen kohdalla.

2. käyttötarkoitus
Mieti tarkkaan mihin käyttötarkoitukseen eläin tulee. Hevosten kohdalla esimerkiksi on turha ostaa mitään kallista estetykkiä, jos tarkoitus on vain ratsastaa maastossa pöpelikköjä pitkin. Tai jos haluaa kivan maastoratsu projektin, ei kannata hommata tuttipullovarsaa, joka hyökkää kimppuun joka tilanteessa ;).  Ja eihän kukaan osta liharotuista nautaa lypsykarjatilalle. Kotitarvelehmää hommatessa kannattaa myös miettiä miten aikoo lypsää lehmän ja kuinka paljon maitoa oikeasti tarvitsee.


3. Terveys ja rakenne
Eläimen terveyden tarkastaminen on varmasti jokaiselle itsestään selvä asia.
Eläimen rakennetta kannattaa miettiä esimerkiksi silloin kun aikoo alkaa lypsää vuohta tai lehmää. Jos kyseessä on kili/vasikka, niin kannattaa kysyä olisiko emää / isän emää nähtävillä, jotta voisi varmistua utareiden soveltuvuudesta lypsyyn. Myös maitomääristä voi saada jotain osviittaa kyselemällä emän ja isän emän maitomääriä, mikään ei ole turhauttavampaa kuin vuohi joka lypsää 2-5dl kerralla. Utareissa kannattaa rakenteessa kiinnittää huomiota siihen että ne ovat tarpeeksi isot, eli koko nyrkillä saa otteen vetimestä. Utareet eivät myöskään saisi laahata maata. 
Esimerkiksi sian kohdalla kannattaa laskea nisien määrä. Tuotantosioilla on välillä myös jalkavaivoja, joten yleisesti kävelyä kannattaa seurata. 


4. Luonne
Luonteesta on hyvä varmistua moneen kertaan eri päivinä. Tämä pätee eniten mielestäni hevosiin ja koiriin, mutta miksi ei muihinkin eläimiin.
Luonteenkin tulee olla siihen omaan käyttötarkoitukseen sopiva. Epäluuloinen koira ei ole hyvä vanhustyöhön ja liian vähän taitelutahtoa omaava koira ei välttämättä ole paras harrastuskoira. Lehmä joka on tottunut käymään lypsyllä robotilla ei välttämättä siedä käsin lypsyä.


Millaisiin asioihin sinä kiinnität huomiota eläintä hankkiessa?

Sinua saattaa kiinnostaa myös postaukset
Kotitarve-eläimet
Kanojen pito
Lihankulutus ja hinta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti