maanantai 22. lokakuuta 2018

Haaveena minimaatila? Lue tämä!

Multa on nyt lyhyen ajan sisällä kysytty moneen kertaan mitä ottaisin huomioon, jos ostaisin tälläistä pientä tilaa ja tarkoituksena olisi ottaa eläimiä. Osa suunnittelee omavaraisempaan suuntaan menoa ja osa vain lemmikkieläimiä.

Talo

Asuinrakennuksessa katsoisin että sitä ei olisi pilattu turhilla (varsinkin 70-luvulta eteenpäin) tehdyillä remonteilla. Vesi pitäisi olla juomakelpoista ja mielellään tulla ja mennä muutenkin kuin sitä vauhtia mitä itse juoksee kaivolle ja takaisin. Varmaan ilman juoksevaa vettä pärjää nyt, mutta pienten lasten kanssa tai vanhuksena miettisin uudemman kerran. Pulsaattoripesukoneet vetävät aika vähän pyykkiä sisuksiinsa kerralla lapsiperheen tarvetta ajatellen. Nyt haluaisin myös että isommat remontit olisivat tehtynä, kuten lattian ja katon eristykset laitettu kuntoon ja katto olisi myös ulkoapäin hyvässä kunnossa. Sellaisessa kunnossa oleva talo että selviäisi pintaremontilla.

Kiinnittäisin huomiota myös talon kokoon enemmän. Pieni talo on pienet kulut, mutta samalla se asettaa haasteita. Meillä on vaatekaappitilaa aika vähän, varsinkin ulkovaatteille ei tunnu löytyvän hyvää ratkaisua pieneen eteiseen millään. Hyvänä asiana on että talo lämpiää kokonaan yhdellä varaavalla takalla. Sähkölaskussa ei näy mitenkään että meillä olisi pieni talo - ihan saman verran sitä pyykkiä tulee, uunia käytetään ja pakastimet pörrää kuin isossakin talossa. Ja saman verran se pihatien auraus ja roskien tyhjentäminenkin kustantaa kuin isommassa talossa.

Nyt taipuisin rakentamaan uuden talon. Se raha mikä remonttiin menee pikkuhiljaa vanhassa talossa on sama mikä menee uutta taloa rakentaessa. Kulurakenne vain on erilainen. Kun uuden talon tekee kerralla, ei tarvitse käyttää joka lomaa remppaamiseen. Toisaalta, ovathan nämä vanhat talot monta kertaa tunnelmallisempia ja terveemmin rakennettu ilman muovia. Tosin nykyäänkin voi rakentaa aikalailla ilman muovia, kunhan löytää sopivan rakennusmestarin.

Eläinsuoja

Navetta pitäisi olla vähintään 2m korkea sisätiloiltaan ja ryhdikkäässä kunnossa, jotta sinne vain voisi tehdä karsinat eläimille. Eläimiä ottaessa miettisin tarkkaan mikä tuottaa itselle iloa. Vain yhtä tai kahta lajia, jotta niille voi tehdä hyvät olosuhteet heti. Rakentaisin kaikki valmiiksi ennen kuin yhtään eläintä muuttaisi sisään navettaan. Ihan heinävarastoita ja hoitokäytäviä myöten. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin ne kaikki viritykset millä eläimillä on kyllä hyvät oltavat, mutta hoitaja joutuu kikkailemaan, jotta saa hoitotoimenpiteet tehtyä.
Navettaakin koskee sama kuin taloa, uusi pieni, käyttötarkoitukseensa mietitty navetta on usein parempi kuin iso ja vanha.

Paskan määrä

Aina on joku joka tietää sinua paremmin omasta mielestään. En mäkään mene sähkömiehelle neuvomaan miten pistorasia laitetaan, mutta eläinihmiset ovat vapaata riistaa.
Ja kyllä sitä paskaa eläimistäkin tulee. Sitä saa olla lappamassa niin paljon kun haluaa ja se kaikki aika on jostain muusta pois.

Raha, aika ja vaiva

Rahaa on tienattava, jotta sen pienenkin velan saa maksettua. Käytännössä se tarkoittaa että juuri saman verran kuin olisi se uusi talo, koska vaikka velka on pieni työt ovat monesti luonteeltaan sellaisia että osa-aikainen työ ei käy. Ja jollain rahalla niitä eläintekin aitauksia ja tiloja on kunnostettava... Kun käyt töissä huomaakin illalla tulevansa kotiin, jossa odottaa ne kaikki eläimet, jotka on hoidettava. Ja remontti ei lopu koskaan.

Monet, joilla ei ole eläimiä nostavat esiin ruokinta- ja eläinlääkärikulut. Ruokintakulut eivät ole kynnyskysymys (pyöröheinäpaali maksaa 30-70e ja kaura 0,25-0,70e/kg) ja eläinlääkärikin on käynyt meillä vain kerran, lasku oli maltillinen 78e lääkkeineen.

Haaveiletko lomasta?

Älä turhaan. Lomailu maksaa ja lomittajan hommaaminen maksaa. Eikä oli yksi tai kaksi kertaa kun lomittaja on sairastunut juuri kun me oltaisiin lähdetty reissuun. Jos sattuukin pääsemään lomalle huomaa miettivänsä koko ajan muistiko tehdä kaiken niin että eläimet pärjää ja lomittajalla on helppoa. Kun joku soittaa olet aina varma että joku eläin on karkuteillä tai kipeänä. Kun tulet takaisin lomalta, niin edessä on kaksin verroin hommia, koska lomittajalla ei ole viitsinyt (ja ollut rahaa) teettää kuin ne ihan pakolliset hommat.

Ja lopulta jokainen eläinihminen lienee syntynyt tämän unelman kanssa, joten kaikki seikat jotka edellä kirjoitin on aika turhia. En mäkään pystyisi elämään nykyistä elämäntilannettani, ellen olisi saanut elää ensin unelmaa todeksi. Nyt unelmat ovat vähän vaihtuneet. Ulkopuolelta on aina hyvä sanoa.

Antavat eläimet myös paljon. Lapsille on ollut tärkeää opettaa mistä liha tulee ja missä kasvit kasvavat. Eläinten kunnioitus on ihan erilaista mitä sellaisilla lapsilla jotka eivät ole eläimien kanssa olleet tekemisissä.

Niistä unelmista.
Kyllä meille vielä joku päivä hevonen muuttaa, mutta sitä ennen on muutama muu suunnitelma :) .4 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Aika harva haaveissaan ja huumassaan vaan tulee mainitsemiasi asioita ajatelleeksi. Joten ihan hyvä muistutella!

  Me ollaan aikanaan meidän tölli ostettu hevosenpitotarpeeseen. Ja tietysti ihastuttiin paikkaan ja se oli sopivan matkan päässä työpaikoistamme. Halvalla saimme, mutta olemme laittaneet tänne varmaan kolme kertaa ostosumman verran rahaa. Ja eipä ole vieläkään valmista!

  Täytyi rakentaa talli ja hevosten lisäännyttyä lisää karsinoita. Ratsastuskenttä piti olla ja talvisin aurattiin kärryrataa. Oli ne aikoja! Nyt kyllä tuntuu, ettei enään ikinä yhtään hevosta!

  Aina meillä on ollut täällä jonkinlaista lihankasvatusta ja vihannesmaata. Mutta nyt vasta kun oma lapsi on jo muuttanut pois kotoa ja hevosenpidosta on luovuttu, tuntuu aikaa löytyvän enemmän omavaraistelulle. Hevoset ja niiden treenaaminen, sekä lapsen tarpeet menivät kaiken edelle.

  Elämä heittelee ja se mikä on joskus tuntunut siltä, että on se lopunelämän haave, ei aina olekkaan lopullista. Mukavaa olisi kuulla kuulumisianne jatkossakin. Jonkin verran instaseuraajana niistä onkin vinkkiä ja siksi kiinnostaakin vielä enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosen pito on kyllä rankkaa, varsinkin jos kilpailee. Ite haaveilen ihan vaan sellaisesta "höntsäilyponista", jonka kanssa voisi tehdä lännenratsastusjuttuja ja maastoilla. Mutta se ei vielä tunnu ajankohtaiselta, nyt kun kerran eläimistä eroon pääsi :D
   Ja voihan olla että se ei ole koskaan ajankohtaista, mistä sitä tietää, jos sekin haave muuttuu :).

   Pikkuhiljaa aijon blogin pitoa tässä jatkaa rennolla otteella. Hetki siinä meni että sain koottua ajatuksesta kiinni mistä kirjoittaisin :)

   Poista
 2. Jäin miettimään tuota uutta taloa.. eikö se ole paljon kalliimpaa nykyaikana rakentaa muovittonta taloa? Käsitykseni mukaan nykysäädökset vaativat kaikkea extraa jos muovittomaksi pyrkii. Tilaa ostaessa kyllä kannattaa miettiä keitä talossa ja piharakennuksissa tulee asumaan. Toiset eläimet tarvitsevat toisia enemmän maata. Itselläni ei ole talossa juoksevaa vettä mutta eläimille tulee saunalle juokseva vesi ja se on talvella hyvin käytännöllistä :) Niin ja mielestäni piharakennuksia ei voi koskaan olla liikaa :D nim. heinälato ois kiva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kalliimpaa, vaikka toki silläkin hommalla osataan rahastaa, jos itse ei tiedä mitä/miten rakentaa. Täysin muovittomaksi ei pääse nykyrakentamisella (kylppäri ja keittiön taakse vaaditaan vesieristys).
   Tuo olis ollu kyllä luksusta, että olisi eläimille tullut juokseva vesi ulkorakennukseen. Mä talven kylmimpinä kuukausina jouduin raahata sisältä vedet, huh huh.

   Piharakkenuksia ei ehkä voi olla liikaa, paitsi silloin kun ne on romahtamispisteessä ja vaatii kunnostusta enemmän kuin uuden rakentaminen. Ja yleensä tuntuu että se kunnostaminen menee virityksien tekemiseksi.

   Poista