maanantai 17. syyskuuta 2018

Kuinka ottaa parempia kuvia puhelimella?

Jokainen tietää surkeat otokset, joissa koira juuri on ehtinyt liikahtamaan ja tuloksena on epätarkka suttu puhelimen näytöllä.  Tässä postauksessa neuvon miten saada parempia kuvia ihan sillä omalla puhelimen kameralla. Valokuvaajat käsittelevät aina kuvan jälkikäteen, eivätkä koskaan laita käsittelemätöntä, eli raakakuvaa näytille. Miksi sinäkin et tekisi niin? 

Tärkeintä ei ole kalusto, vaan miten sitä käyttää. Ja etenkin miten kuvan käsittelee jälkikäteen.  Huonostakin kuvasta voi saada vähintään kelvollisen käsittelemällä. Kuvan käsittelyn tärkeyttä ei voi riittämiin teroittaa. Raakakuva voi olla pikainen facebook-päivitys reissun päältä, mutta miksi et tekisi sitäkin kunnolla? Tykkäyksiä tulee varmasti enemmän kun kuva on hyvä.

Kun otat kuvan
Aina ei ole mahdollista ohjata kuvauskohdetta siihen missä aurinko paistaa ihanteellisesta kulmasta tai hallita taustaa tarkasti, mutta näitä asioita kannattaa silti tarkkailla. Jos et ikinä kiinnitä huomiota taustaan tai auringon suuntaan et ymmärrä kiinnittää niihin huomiota silloinkaan kun se olisi mahdollista. Tolppien ja taustalla olevien roinien poisto on helpompaa kuvaa ottaessa kun sen jälkeen tietokoneella käsittelemällä. 

KyykistyMene aina koiran tasolle ottamaan kuva. Tehostekeinona toimii välillä ylhäältä päin otettu kuva, mutta ensin pitää hallita peruskuvien otto. Epätavallisesta kuvakulmasta otetusta kuvasta on mutkikas saada jälkikäsittelylläkään varteenotettavaa. Kaukaa, seisaaltaan napattu kuva saa koiran näyttämään lyhytjalkaiselta ja leveä selkäiseltä ja kuvan sinne päin räpsäisyltä. Kun otat kuvaa mene kyykkyyn tai jos koira on pieni, niin jopa mahalleen maahan makaamaan.

Tarkennus
Puhelin tarkentaa kohtaan, jota napautat. Tarkennus kannattaa laittaa koiran silmään, tai ainakin päähän.  Jos tarkennus on koiran edessä olevassa heinänkorressa, koirasta tulee yhtä suhrua.

Auringon suunta

Käytän itse paljon vastavaloa tunnelma kuvissa. Silloin tulee pitää mielessä että täysin suoraa kuvattavan takaa tuleva valo näkyy kuvassa usein sateenkaaren värisinä läikkinä. Jos et halua näin tapahtuvan siirry hieman eri kulmaan auringon kanssa. Huomaat kyllä eron. Vastavaloon kuvattaessa on erityisen tärkeää että aurinko on joko nousemassa tai laskemassa, jotta vaaleat kohdat eivät pala puhki kokonaan.
Aurinkoisella säällä kannattaa kuvata varjoisessa paikassa.  
Paras kuvaus aika on kuitenkin auringonlasku tai -nousu, jolloin auringonvalo ei ole niin voimakas ja aiheuta voimakkaita varjoja.
Kun kuvaat kannattaa asettautua niin että aurinko paistaa selkäsi takaa, jolloin se valaisee koko koiran perusteellisesti jättämättä varjoja. 

Varo varjoja
Sanoin että suorassa auringonpaisteessa koira kannattaa viedä mieluummin varjoon kuvattavaksi. Varo kumminkin asetellessasi koiraa puun alle, sillä lehtien lomasta pääsee usein pilkahtamaan valonsäteitä, jotka tekevät puhkipalaneita läikkiä koiraan. Etsi siis sellainen varjo, josta aurinko ei pääse pilkottamaan läpi. Yleensä talon seinustat saavat aikaan sopivia varjopaikkoja.

Tausta
Jo kuvaus vaiheessa kannattaa pyrkiä katsomaan että tausta, eli horisontti on suorassa. Horisonttia voi suoristaa jälkikäteen, mutta jos kuva on pahasti kallistunut voi sitä joutua suoristamaan niin paljon että esimerkiksi koiran jalasta puuttuu osa. Keskity siis jo kuvaus vaiheessa että kuva on suunnilleen suora. Taustaa kannattaa myös vilkuilla onko siellä tavaroita tai vaikka tolppaa, joka näyttää huonolta lopputuloksen kannalta. Paras on kun taustassa on tyhjää, eli esimerkiksi järven ranta tai pellon reuna ovat otollisia.
Tolppa koiran edessä
Tässä kuvassa tolpat eivät ole häiritsevästi koiran edessä.
Kuvan käsittely

Kuvan rajaus
Rajaa kuvaa niin että koiran nivelet tulevat mukaan. Ja jos kuvaat heinikossa rajaa kuva niin että heinikkoa on kuvassa mukana niin paljon kun arvelet koiran jalkojen siellä vievän tilaa.
Avaa varjoja ja lisää kirkkautta
Kirkkaassa auringon paisteessa keskellä päivää otetussa kuvassa varjot ovat suuria ja kuva palaa usein puhki. Puhki palaminen tarkoittaa että kuvaan tulee täysin valkoinen kohta, josta ei millään kuvan käsittelyohjelmalla saa kaivettua esiin muuta kuin valkoista väriä.

Itse käytän puhelimessa Lightroom sovellusta kuvan käsittelyyn. Se on ilmainen ja jokaisen ladattavissa play-kaupasta tai app-storesta puhelimeen. Kuvan suoristaminen ja rajaus onnistuu tuossa tuokiossa, joka on suurin syy miksi itse pidän Lightroomista. Muitakin kuvan muokkaus ohjelmia on, mutta tarkista että kuvan suoristaminen onnistuu.

Kuvassa leikkauspisteet on merkitty punaisella.
Suorista aina ensin horisontti ja ala sen jälkeen katso kultaisia leikkauspisteitä. Kultainen leikkauspiste näkyy ristikkona kuvan päällä puhelimen lightroom sovelluksessa. On tutkittu että ihmisen katse osuu kuvassa ensimmäisenä näihin leikkauspisteisiin, joten sitä kannattaa hyödyntää kuvaa sommitellessa. Keskity siihen että koiran silmä – tai ainakin lähelle silmää osuu kultainen leikkauspiste.


Kun kuva loppuu heti koiran kuonon päähän tulee kuvasta ahdas. Jätä koiran katseen suuntaan aina tilaa.
Monissa kuvissa koiran leuan alle ja mahan alle muodostuu synkkiä varjoja. Valokuvasta saa paljon raikkaamman avaamalla varjoja ja samalla säätämällä kuvan kirkkautta. Tämä pieni juttu kannattaa tehdä, vaikka kuva ensisilmäyksellä näyttäisikin siltä ettei se kaipaa varjojen avausta, monesti yllättyy miten paljon pelkkä yhden napin säätäminen saa aikaan.

Värilämpötila


Tähän kuvaan ei ole lisätty värilämpöä.
Tämän kuvan värilämpötilaa on muokattu lämpimämmäksi.
Ihminen katsoo mieluummin lämmintä kuin kylmää kuvaa. Suosittelen aina lisäämään jonkin verran värilämpötilaa kaikkiin kuviin, se tuo kuvista lähestyttävämpiä ja mukavampia katsella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti