torstai 13. syyskuuta 2018

Kuinka halal-lihaa tuotetaan Suomessa?

Some kohisee kun eräs pienehkö lihatalo mainosti tuottavansa halal-lihaa. Some kohinan takia lihatalo veti kumminkin tuotteen markkinoilta. 
Jokaiselle tuntuu nousevan mielikuva rumasti irvistävästä eläimen päällä hajareisin seisovasta miehestä, joka on yltäpäältä veressä ja eläimen kituessa kuoliaaksi. Tälläisiä videoita voi nähdä youtubestakin. Suomessa teurastamossa tapahtuva halal-liha ei eroa kovin suuresti tavallisesta teurastuksesta ja lisäksi siinä on aina tarkastuseläinlääkäri paikalla.  Eli asiat ovat eläimen kannalta jopa paremmin kuin tavallisessa teurastuksessa. 

Hevonen roikkumassa, tytöt ihmettelee.
(Kyseessä ihan tavallinen teurastus, ilman halalia.)

Halal-teurastus eroaa siinä että eläimeltä viilletään kurkku auki tainnutuksen jälkeen, se käännetään mekkaan päin ja luetaan rukouksia. 
En ole itse yhtään huolissani halal-lihan tuotannosta Suomen teurastamoissa, mutta ulkomaalaiseen halal-lihaan en halua koskea. Mua ei kiinnosta mitä runoja eläimelle on luettu sen ollessa kuollut, kunhan sen lopetus on sujunut asianmukaisesti.

Lammastilat ovat jo pitkään osanneet olla myymättä eläimiä elävinä tähän tarkoitukseen, mutta uutta on että maitotiloiltakin kysellään eläviä eläimiä teurastettaviksi. Osa lammastiloista on ratkaissut asian niin että myyvät elossa, mutta eläin ei poistu tilalta kuin kuolleena tilallisen itse lopettaessa se.
Silmät tarkkana ja korvat auki eläimiä elossa myyvät!

Tekstin kuvat eivät liity mitenkään halal-lihaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti