lauantai 24. helmikuuta 2018

5. lukemisen arvoista kirjaa

Olen lukenut tämän alkuvuoden aikana yli 20 kirjaa, sekä monia erilaisia artikkeleita. Se on enemmän kun kuuteen vuoteen yhteensä. Kaunokirjallisuutta en ole lukenut, sillä pidän sitä hankalana tässä elämäntilanteessa. Siihen pitää päästä uppoutumaan, joka ei jatkuvan keskeytyksen ilmapiirissä onnistu ;) .

Mitä kirjaa sinä suosittelisit luettavaksi? Tässä minun listani.

Hyvä tapa elää

Kirjoittanut Helen Nearing 
1974

Kirja kaikille omavaraisuudesta haaveileville. Hienoja oivalluksia ja käytännön vinkkejä. Oivalluksia siitä miksi nykyaikana ei omavaraisuus onnistu. Nearningit muuttivat maaseudulle, jossa on hämmästyttävän samanlainen ilmasto kuin meillä täällä suomessa ja aloittivat omavaraistalouden. He tekivät töitä tuottaen vaahterasiirappia ja kasvattivat lähes kaiken syötävänsä itse. Huomioitavaa on että he olivat kasvissyöjiä. He rakensivat taloja saatavilla olevista materiaaleista. Ohjenuorana oli velan välttäminen. Kaiken minkä he tienasivat he käyttivät ruuan ja rakennustarpeiden ostoon. Kasvimaasta voi ottaa mallia - se tuotti satoa ympäri vuoden. Rakennuskulttuuri oli hieman erilainen tuolloin kun ei tarvittu rakennuslupia ja esimerkiksi kivitalon nurkkien vahvikkeena saattoi käyttää rautaromua tai piikkilankaa... 

Sapiens ihmisen lyhyt historia

Kirjoittanut Yuval Noah
2011

Törkeän hyvä kirja joka tarjoaa oivalluksia aivan kaikkeen aina ihmisen alkuajoilta lähtien. Jokaisen ruokavaliostaan huolehtivan, sijoittajan, viljelijän, liberiaalin, rasistin, kukkahatun ja tavallisen tallaajan pitäisi lukea tämä kirja! Samanlaisia ristiriitoja mitä on ollut joka aikakautena on nytkin. Kansakunnan oppii tuntemaan vain sen sisäisiä ristiriitoja tarkkailemalla. Kirja kertoo taidokkaasti historiasta ja osin nykypäivästä ja haastaa samalla ajattelemaan. Teksti on helppoa ja selkeä lukuista.

Erilainen ote omaan talouteen

Kirjoittaneet Pasi havia, Ville Lappalainen ja Antti Rinta-Loppi
2016

Kapitalistessa maailmassa tarvittavaa tietoa. Tämä pitäisi kaikkien lukea ja miettiä omaa rahan käyttöään. Jokainen voi olla vauras!

Idiootit ympärilläni

Kirjoittanut Thomas Erikson
2017

Loistava kirja joka toisaalta ärsyttää yleistyksillään, mutta kuvaa samalla niin hyvin ihmisluontoa, ettei siitä voi ärsyyntyä. Kirjan mukaan ihmisillä on neljä eri päätyyppiä: keltainen, punainen, vihreä ja sininen. Lisäksi on olemassa näiden värien sekoituksia - ja yleensä ihmiset ovatkin näitä sekoituksia. Kirja kuvaa osuvasti miten erilaisia ihmistyyppejä tulisi lähestyä ja miten he ajattelevat minkäkin asian. Itse luokittelisin itseni puna-siniseksi. Mikä sinä olet?


 Kehon ja mielen ayurveda

Kirjoittanut Janesh Vaidya
2016
Terveydestä kiinnostuneelle hyvää luettavaa. Perustuu intialaiseen Ayuveda filosofiaan. Itse siirryin tämän kirjan myötä yhä enemmän syömään kasvispainotteisesti.

4 kommenttia:

 1. Vau, sinä olet NOPEA lukija! Olet kirjoittanut tämän postauksen helmikuun loppupuolella ja silloin jo ehtinyt lukea hurjat parikymmentä kirjaa! Iso hatunnosto :)

  Itse rakastan lukemista, se on aivan elämäntapa jota ilman ei vain voi elää - joka päivä on vain PAKKO lukea edes vähän. Silti minulla menee yleensä noin reilun viikon verran, että saan yhden kirjan luettua. Joskus tapahtuu ihmeitä ja luen enemmänkin- jos on ohuita kirjoja, hehheh..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole erityisen nopea lukemaan (lukihäiriö), mutta luen paljon kerralla öisin :)
   Nyt kesällä täytyy myöntää että olen pitänyt vähän taukoa kirjojen lukemisesta. Tai oikeastaan en ole jaksanut etsiä mielenkiintoista luettavaa.. :)

   Poista
 2. Kiva että neljän lapsen äiti ehtii tehdä muutakin kuin hoitaa lapsiaan. Tosiaan kahdenkymmenen kirjan lukeminen on saavutus johon en ehdi koko vuoden aikana. Kiva myös lukea tätä blogia joka minusta muistuttaa myös siitä ettei monta lasta aina tarkoita väsynyttä ja jaksamatonta äitiä vaan sinunlaistasi ehtivää ja jaksavaa yksilöä joka ehti, tekee ja vielä kirjoittaa siitä. Riittääkö sitä aikaa myös teille aiukuisille ihan kahdenkeskistä olemista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljän lapsen kanssa ehtii enemmän kuin yhden tai kahden ;D, koska osaa ottaa rennommin. Ainakin itse osaan. Lapset ui uima-altaassa ja ite voin lukea kirjaa vieressä.

   Kahden keskistä olemista on iltaisin ja jos jaksaa järjestellä niin päästään me välillä jossain käymäänkin kaksin :).

   Poista