tiistai 14. marraskuuta 2017

Kirja: Miksi syömisestä tuli niin hankalaa?

Näin sattumalta Terveysmyrskyn facebooksivulla arvonnan, ja osallistuin. Ihan kun ikinä mitään voittaisin, mutta tämän kirjan halusin lukea! (En osallistu sellaisiin arvontoihin, joiden palkintoa en halua voittaa.) Ja kerrankin onni suosi, ajatella! Innoissani tartuin kirjaan, koska suurin osa ruokahömpötyksestä on mielestäni juurikin sitä - hömpötystä. Tilanteista riippuvaa mitä pitää syödä ja onko jokin epäterveellistä vaiko ei. 

Pari ensimmäistä sivua kahlattuani ajattelin että ompa kirjan sanoma piilotettu ärsyttävästi mukahauskojen sutkautusten taakse. Sitten siihen tottui, kuten tottuu myös johonkin murteeseen tai puhetapaan. Mielestäni myöhemmin kirjassa puhutaan enemmän asiaa ja vakavammin otettavasti. 

Kirja avaa näkemyksiä erilaisille ajattelutavoille sulkematta mitään täysin pois. Musta se on hienoa. Yhtä oikeaa tapaa syödä, joka sopisi kaikille ei varmasti ole. Ei meilläkään sanota että, jos et itse teurasta eläintä ei sitä pitäisi syödä... vaikka mielestäni teurastus pitäisi joka lihansyöjän pystyä katsomaan ja päättää sitten onko lihansyöjä vai ei. Mutta se on mielipide, joka voi muuttua ja se on ihan okei. 

Lääketiedettä kirjassa tunnutaan kehuvan paljon, mutta silti sitä ei poissuljeta etteikö jokin hoitomuoto voisi olla väärin, koska tiede kehittyy koko ajan.
 On täysin totta että lääketieteessä on paljon hyviä asioita. Pääsin jokin aika sitten seuraamaan vierestä miten diabeetikko lasta ruokittiin sairaalassa. Sokeria ja hiilaria, joka tuutista ja koko ajan. Täytyy myöntää että en tiedä diabeteksestä paljoakaan. Sokerimurojen syöminen aamupalaksi, kolmen sokerimunkin ja jälkkäri vanukkaansyöminen päivässä ei kumminkaan kuulostanut hyvältä hoidolta, ei edes terveelle aikuiselle ihmiselle, saati lapselle. Lääkäri vielä seurasi diabeetikon ruokavaliota vieressä ja neuvoi insuliinin annostelussa, joka oli pielessä. Hoidettiin oire, ei ongelmaa.
Meillä lapsen atooppiseen ihottumaan suositeltiin lumiukkorasvauksia ja hanskoja käteen, jotta lapsi ei raapisi itseään verille yön aikana. Onneksi menimme Rauli Mäkelän juttusille ja saimme vitamiinejä ja ihottumat saatiin hyvin kuriin. Rauli käytti mielestäni hyvin lääketiedettä hyödykseen, eikä mikään ollut ristiriidassa lääketieteen kanssa. Silti muut lääkärit ja terveydenhoitajat ovat vain pyöritelleet silmiään vitamiineille. 
Tunnen myös monta ihmistä, joilta on leikattu jalka, selkä tai varpaat ja leikkauksen seurauksena on jäänyt jokin pysyvä vamma. Koitin miettiä, mutta en tunne ketään, joka olisi selvinnyt leikkauksesta vammoitta. Ehkä se johtuu siitä että niistä ei kerrota niin herkästi kasvotusten. Tilasto harha siis. 
Tilastoista puheen ollen. Kirjassa oli aivan loistava esimerkki miten niitä saadaan hyvin vääristeltyä (sivu 80). 

Tutkimusten tulokset ovat mielestäni tehty kyseenalaistettaviksi. Meinasin älähtää kun kirjassa (sivulla 78) vihjailtiin kaikkien tutkimusten olevan oikeassa, mutta onneksi pari sivua myöhemmin siellä oikaistiin että tulokset ovat varmasti oikeita, mutta se miten niitä käytetään ja miten media niistä uutisoi voi olla vain osittain totta ja klikkiotsikoita.

"Täydellinen ruokavalio on merkki jonkinlaisesta tunnesyömisen ongelmasta ja kontrollin puutteesta ruokaa kohtaan." (s. 90) Tässä lauseessa kiteytyy mielestäni hyvin se että ihmiselle on helpointa noudattaa laihduttaessa tiettyä ruokavaliota, koska se ja se ruoka-aine on kiellettyä ja se taas hyväksi. Jos on sallittua syödä kaikkea on myös helppo sortua niihin herkkuihin joita ei saisi syödä laihduttaessa. Mä en ole ikinä laihduttanut. Se taitaa olla outoa, mutta niin vain on. Myönnän että mulla on yksi pahe. Kaakao. Paheeksi voi lukea myös nykyään sen että jos suklaata löytyy kaapista mä syön sen. Ihan varmasti, ellei kaapissa satu olemaan kaakaota, jolloin syön - ei kun siis juon - ensin kaakaopurkin tyhjäksi. Niinpä mä olen ratkaissut tämän ongelman niin että en osta kaakaota kotiin, sen sijaan kylässä tarjottaessa juon sitä mielelläni (mutta en ikinä veteen tehtyä! Ja kuumaa kaakaota vain flunssan iskiessä tai pakkasella pihalla!). 

Monessa kohdassa huomasin ajattelevani että tässä kohdassa ei ole huomioitu sitä asiaa, mutta kyseinen asia tulikin vähän myöhemmin esiin. 

Mä olen myös kirjoittanut tännekin raakamaidon vaaroista. ja kirjassa tunnuttiin olevan samoilla linjoilla asian kanssa. Raakamaito sisältää paljon -aasi loppuisia entsyymeitä, jotka auttavat maidon pilkkomisessa ja jotka tuhoutuvat kuumentaessa. Silti raakamaito on viisaampaa teollisuudessa kuumentaa sillä erilaiset bakteerit (joista lisää em. jutussa) ovat vaaraksi pikkulapsille, vanhuksille ja sairaille. Siihen että miksi saksalainen maito sopii joillekin joille suomalainen maito ei sovi en löytänyt tästäkään kirjasta vastausta. 

Kirjassa tuumattiin myös että pakkausmerkinnät eivät välttämättä pidä paikkaansa, sillä niiden arvot voivat poiketa 20% alas tai ylöspäin ilmoitetusta. Vitamiineissä vieläkin enemmän. Tuli vaan mieleen että mitenhän ihmevitamiineissä tai ihan perus multivitassa on asian laita? 

Vitamiineistä puheenollen, kirjassa mainittiin monen vitamiinin olevan myrkyllistä. Itse olen kokennut rautamyrkytyksen syötyäni ensimmäisessä raskaudessa Obsidan nimistä valmistetta yhden pillerin. Siitä tuli niin kamalat oireet että en todellakaan ole koskenut kyseiseen tuotteeseen sen jälkeen. Oksensin ja ripuloin vuorokauden.
Kuparista haluaisin vielä lisätä että lampailla ei saa vitamiinien joukossa olla kuparia, sillä se lisää hedelmättömyyttä. Onhan meille ihmisillekin kuparikierukoitakin. Kupari vedessä värjää blondit hiukset vihreiksi, mutta sillä saattaa olla myös vaikutusta hedelmällisyyteen. Tosin kunnon tutkimustietoa aiheesta ei liene. 
Miksi luomueläimille pitää lisätä seleeniä, kun taas ihmisille jotka syövät luomukasvisruokaa sitä en ole kuullut lisättävän? Naudoille seleeniä lisätään ruokavalioon, joten niiden lihassa lienee tarpeeksi seleeniä ihmisen tarpeisiin.

Kirja ei pyri sanomaan ettei ruokavaliolla ole merkitystä, mutta että jos joku ruokavalio sopii yhdelle ei se välttämättä sovi kaikille. Ravintosuositukset ovat vain suosituksia. En muuten tiennyt että pakonomaiselle tarpeelle syödä (omasta mielestä) oikein on olemassa nimitys ortoreksia (s. 111).

Lääkefirmoihin, mediaan ja tutkimuksiin suhtaudutaan mielestäni kirjassa terveen epäilevästi, joskaan ei kumota etteivät ne voi olla oikeassakin. Kaiken lisäksi kirja antaa luvan kyseenalaistaa asiantuntijat ja myös itse kirjan kirjoittajan Timo kettusen (2. 227)!

Sitten sivulla 231 päästiin itse asiaan, mikä on mulle kaikista lähimpänä sydäntä, eli ruuan tuotantoon ja ruokateollisuuteen. Ja mä suorastaan hykertelin; "jes, just näin!"

Summasummarum.
Tämä kirja pitäisi määrätä kaikkien ravitsemusvalmentajien ja ruokahömpötykseen höpsähtäneiden luettavaksi! Toivon ihmisten laajentavan ajatteluaan (ruoka)mainontaan ja kyseenalaistavan myös sellaisten tahojen näkemykset jotka kyseenalaistavat yleiset suositukset! Pidän itseäni aika hyvänä kyseenalaistamaan ja löytämään sen (omasta mielestä) punaisen langan kaiken takana, mutta ainahan siinä voi kehittyä. Tämä kirja sai useassa kohdassa mut nyökyttelemään "aivan niin", mutta tarjosi myös sopivasti uutta tietoa ja oli hyvin selkeä ajatusten jäsentelyssä. Monessa kohtaa mietinkin "sitä ei voisi tuon paremmin sanoa"! 


Mä olen nyt lukenut kirjan ja haluan antaa sen seuraavalle, joka sen haluaa lukea.
  Pistetään siis arvonta pystyyn! 
Tähän postaukseen kommentoineiden kesken arvon Timo Kettusen kirjan Miksi syömisesestä tuli niin hankalaa? Arvonta suoritetaan perjantaina 24.11 muistathan jättää myös jonkin yhteystiedon, jolla saan viestin tarvittaessa perille udellakseni mihin kirja lähetetään.

Kuulumisia sitten ensi postauksessa. Sitä ennen voi kurkata vaikka meidän videon Elma-messuilta.

(ps. Tämä postaus ei ole tehty mitenkään yhteistyössä kirjan tai sen kirjoittajan kanssa!)

20 kommenttia:

 1. Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta! Itsekin osallistun vain sellaisiin kilpailuihin, joiden palkinto henkilökohtaisesti kiinnostaa. Tämä oli juuri sellainen! 😊

  VastaaPoista
 2. Ajankohtainen kirja!

  Olisi kiva lukea!

  Kristiina

  Oonjustiina@ gmail.com

  VastaaPoista
 3. Kuulostipa mielenkiintoiselta kirjalta :) Ehdottomasti mukana arvonnassa.

  pitkanen.m.katja@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Pitää lukea, mielenkiintoinen kirja :) ida.kojo@hotmail.com

  VastaaPoista
 5. Mukana, tämän mielelläni lukisin. kaljukeiju@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Moi :) Osallistun arvontaan. mantamus@hotmail.com.

  Kirja kuulostaa lukemisen arvoiselta.

  Terkkuja sinne♡

  Manta

  VastaaPoista
 7. Mielelläni lukisin, äkkiä kuulostaa juuri omalta ajattelulta. Luotan hyvin pitkälti tieteeseen, mutta luen itse ja kyseenalaistan. Omat valinnat on erilaiset kuin jonkun toisen, muttei se tarkoita että olisin oikeassa ja toinen väärässä omalla kohdallaan. Bakteerikanta vaikuttaa ja ruoka vastaavasti bakteerikantaan :D Ravintosuositukset laahaa hieman jäljessä tuoreimmasta tiedosta, siksi en ihan ehdoitta niitä noudata, mutta on niissä paljon hyvääkin.

  jennihor@gmail.com

  Ps. Googlaa siitä saksalaisesta maidosta A1 / A2 .

  VastaaPoista
 8. Kommentoin mutta en osallistu arvontaan :)
  Obsidanista olen kuullut todella monelta ettei se sovi, ei sovi minullekaan. Kärsin anemiasta mutta saan raudan syönnistä aina vatsan sekaisin, kokeilemalla on löytynyt nyt yksi merkki joka käy jotenkuten.

  VastaaPoista
 9. Osallistun arvontaan.
  Kaikki ruokavalio jutut kiinnostaa kovasti.
  Sain oman pahan ihottuman parantumaan ruokavaliolla ja samoin tyttäreni.

  heidicamillal@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Vaikuttaa hyvältä. Haluan olla mukana arvonnassa :)

  VastaaPoista
 11. Moi Osallistun arvontaan
  tatu@elisanet.fi

  VastaaPoista
 12. Tässä se vasta mielenkiintoinen kirja! Koitetaan onnea! sofiaojala88@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Varmaan hyvä kirja, jonka lukisin innolla!

  Maire
  Hullutellen()gmail.com

  VastaaPoista
 14. Vaikuttaa mielenkiintoiselta :)

  ilokseni@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Mukana!
  millal@luukku.com

  VastaaPoista
 16. Moi! Kiva, että olet palannut takaisin blogimaailmaan! Sattumalta löysin takaisin blogisi pariin erään seuraani kautta. Hyvä, hyvä!

  Mielenkiintoinen kirja, ilman muuta lähden sitä tavoittelemaan! Ruoka ja sen tuomat ilmiöt, tutkimuksetja mielipiteet kiinnostavat aina.

  VastaaPoista
 17. Olisi mielenkiintoista lukea kirja, koska tunnustan itselläni olevan hankala suhde ruokaan.

  VastaaPoista
 18. Moi, kiva kun kirjoitat taas! Täällä viiden lapsen wanna-be omavaraistelija osallistuu arvontaan. -kepotin@meininki.net

  VastaaPoista
 19. ...äskeisestä unohtui sana äiti, :)

  VastaaPoista