sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Mansikoita!


Nyt on mansikka-aika parhaimmillaan. Meillä on tähän mennessä laitettu noin 40-litraa pakkaseen ja syöty reilu 10-litraa ihan tosta noin vain.
Mansikoista säästetään kaikki kannat ja huonotkin marjat (homeisia lukuunottamatta) erikseen. Teen mehua niistä. Jos ei mehunkeittoon heti jouda, niin säilyväthän ne pakkasessakin sen aikaa kun kiireet helpottavat.
Nyt tein raparperi-mansikka mehua. 

Vielä pitäisi muutama kymmenen kiloa perata ja pakastaa. Paljonko teillä varataan mansikkaa talven varalle?

Tässä ohje:

Katko raparperit karkaisiin paloihin ja lisää joukkoon mansikan kannat. 
Laita vettä sen verran että mansikan kannat ja raparperit peittyvät.
Keitä hiljalleen noin 30min.

Anna hetki jäähtyä ja kaada mehu harson läpi. Tässä vaiheessa ei kannata hosua. Parhaiten ja helpoiten mehu hirtoaa kun antaa sen valua omalla painollaan noin puolituntia.

Kaada mehu takaisin puhdistettuun kattilaan. Lisää joukkoon 2-3 dl sokeria litraa kohti. Itse olen yleensä laittanut mansikkamehuun 2 dl sokeria, kun taas raparperimehuun laitan noin 2,5 dl litraa kohti.

Laita uuni lämpenemään vajaa 100c ja lasipullot uuniin. Kiehauta mehu sekoittaen. Anna mehun hetki jäähtyä ja pullota uunista tulleisiin pulloihin suppilon avulla. Laita korkit heti kiinni. Anna jäähtyä. 

Ei kun maistamaan :)!

8 kommenttia:

 1. Olen yleensä säilönyt mansikoita pakastimeen n. 15kg eli kolme laatikollista. Tänä vuonna ajattelin että kaksi laatikollista voisi riittää. Päälle sitten vielä ne mansikat joita syödään tuoreeltaan. Omalta mansikkamaalta tulee heikosti sato sillä talvi vei yli puolet taimista. Mutta sellainen puoli litraa saadaan päivässä omia mansikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma mansikkamaa on kyllä meillekin vielä joskus perustettava! On vaan niin työläs hoitaa että on toistaiseksi jäänyt suunnitteluasteelle vielä.

   Poista
  2. Meillä mansikkamaa ei ole työläs. Minulla on musta muovi mansikoiden aluskankaana ja haketta riviväleissä. Kitken yleensä kerran kesässä. Viime vuonna uusittiin koko mansikkamaa, edellinen oli 7 vuotta. Teimme samaan paikkaan mutta otin muovin pois ja paransin maata. Samat muovit takaisin pesun jälkeen. Taimia ostin ja paikkaukset teen omilla rönsyillä. Blogissa löytyy kuvia miten meillä torjutaan rastaita. Mansikkamaan päällä on sähköputkista tehdyt kaaret joiden alla mahtuu seisomaan. Tänä vuonna linnut eivät ole syöneet yhtä mansikkaa. Suosittelen, on todella vaivaton hoitaa, putketkin ovat maassa ympäri vuoden vaikka eivät olekaan kauniit.

   Poista
  3. Pitää käydä tutustumassa blogissasi teidän mansikkamaahan! Ehkä sitä itsekin uskaltautuisi perustamaan sellaisen vielä lähivuosina :)

   Poista
 2. Pari 5 kg:n laatikkoa menee pakkaseen. Eihän meitä ole kuin kaksi immeistäkään taloudessa. Beibe tekee mansikkaviiniä ja minä hilloa. Useampia litroja menee tuoreeltaan suuhun ja on jo mennyt!
  Omia mansikoita en kasvata, koska ne ovat niin hankalia kasvattaa. Rastaat syövät, jos jotain satoa sattuu tulemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai mansikkaviiniä! Laitappa reseptiä meille muillekin tiedoksi, jos ei ole salaisuus :)
   Meilläkin on ollut syy mansikkamaan puutteeseen sen työläys, ehkä sitten vielä joskus tulevaisuudessa!

   Poista
 3. Osto mansikoilla kun mennään, niin pari laatikkoa olen ajatellut malttaa laittaa pakkaseen. Kannat kuivaan ja käytän teeseoksissa talvella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin kuivattiin osa vielä viime vuonna teeksi, mutta nyt menivät kaikki mehuun :)

   Poista