perjantai 1. huhtikuuta 2016

Sikamaista touhua ja kanan ongelma

 
Sohvatyyny jättikochkana on istunut sitkeästi hautomassa muniaan. Samaan aikaan oli määrä kuoriutua koneesta tipuja. Viikko sitten päätin laittaa koneesta kaikki munat Sohvatyynyn alle, olihan se hienosti jaksanut hautoa siihenkin asti muniaan. Toissapäivänä kävin kurkistamassa kanan alle ja löysin yhden liiskaantuneen poikasen pesästä. Seuraavana päivänä kurkkasin taas ja huomasin että siellä oli yksi kuoriutumassa. Illalla sain houkuteltua Sohvatyynyn syömään ja kurkkasin sillä aikaa pesään ja kappas, taas yksi poikanen liiskana. Tänään sama juttu. Nyt nappasin lähes kaikki loput munat koneeseen kuoriutumaan. Yksi onnellisesti kuoriutunut jo.

Onko muilla sattunut tälläisiä? Meillä on yksi kana kerran onnistunut hautomaan ilman että ruumiita on tullut. Loput ovat aina sählänneet jotain. 

Nyt toivon että Sohvatyyny adoptoi koneessakuoriutuneen(/t) tipunsa mukisematta!

Emma-possu on heittäytynyt hankalaksi. Se ryntää aina puremaan mun saapasta kun menen antamaan ruokaa. Kukka on ihan kiltti pieni satakiloinen possun alku. Kukalle jouduttiin antamaan kipulääkettä muutama päivä heti meille tultuaan kun oli loukannut jalkansa ilmeisesti kuljetuksessa. Kolmantena piikityspäivänä se jo tiesi että minä olen se ilkeä, joka pistää ja pötki pakoon. Onneksi Joonas oli paikalla ja sai törkättyä piikin pahaa aavistamattoman possun korvan taakse.

Ja ne muuten syövät kuin siat! 50kg porkkana/peruna seosta menee kolmessa päivässä helposti. Joonaksen homma on ollut keittää niille sapuskat, luultavasti minäkin joudun siihen jossain vaiheessa. 
Erehdyin myös luulemaan että kaikki possut ovat siistejä. Nämä ovat kyllä aika sikoja, luultavasti siksi kun niillä ei edellisessä paikassa ole ollut mahdollisuutta olla kovinkaan siistejä. Kakkapaikka on kyllä muodostunut (kivasti siihen oven eteen), mutta kaikkialla muualla tongitaan. Kuiviketta menee paljon ja tuntuu ettei sekään riitä. Onneksi he siirtyvät kohta pihalle sikailemaan!

 Possut ovat myös osoittautuneet ulkoilmamyrkytyspelkoisiksi. He eivät kärsäänsä ulos pistä millään. Päivisin niillä olisi käytössä pieni jaloittelutarha, mutta ei. Syy voi olla että navetasta ulkoilmaan mentäessä on ovella aika korkea kynnys, sekä valon ja varjon muutos. Possuilla on huono syvyysnäkö. Jos ne onkin saatu pakotettua pihalle, niin ne ryntäävät sisään äkkiä. No onhan siellä sisälläkin tilavampaa mihin ovat tottuneet entisessä kodissaan.
Kunhan ilmat vähän lämpenevät vielä possut pitäisi siirtää kasvimaalle tekemään hommia. Saa nähdä miten possuilla hommat hoituvat vai kaivavatko kuoppia vain sinne tänne.

13 kommenttia:

 1. Ihana karvakorva! Eiköhän se kasvimaa käänny kesän mittaan, vaikka työ ei järin järjestelmällistä olisikaan.

  Pidän peukkuja tipuadoption onnistumiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! Toinen puoli yritetään kateviljellä ja toisen saa possut hoidella.

   Poista
 2. Kyllä meilläkin niitä tipuja on liiskaksi mennyt, viime kesänä meni enemmänkin, liekkö sitten kokemattomuuttakin kun ekakertalaisia olivat silloin. Auttaisiko jos vaihtaisi tilavampaan pesään?
  Jospa ne possutkin siitä oppisivat tavoille, onhan kaikki vielä niin uutta ja erilaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilavampaa pesää voisi tietenkin kokeilla! Tuo rouva on kyllä turhan iso pesäänsä :D, pesä kun oli tarkoitettu maatiaisille...

   Poista
 3. Possuille kannattaa hakea evästä kauppojen ja ravintoloiden jämäruoasta (jos ei ole kauhean kaukana hakea). Tulee hävikki hyötykäyttöön. Lisäksi maitotilalta saivat litrakaupalla ternimaitoa. Niillä meidän possut kasvoi viime kesänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me saadaan muutamasta kahvilasta possuille jämäruuat ja peruna ja porkkana on ilmaista :)

   Poista
 4. Kaupoissa voivat kyllä olla aika nihkeitä antamaan hävikkiruokaa. Mulla tärppäs vasta viidennestä kaupasta, ja sieltäkin tulee kyllä liian vähän hävikkiä! Tosin voisihan sitä taas koittaa uuden kerjäyskierroksen tehdä tänä keväänä, edellisestä on kuitenkin kaksi vuotta.

  Mä olen komentanut sikoja jos ne koittaa purra. Samanlaisella kiljumisella mitä ne itsekkin pitää jos toinen puree. Ainakin Teppo ja Tauno uskoi todella hyvin ja lopettivat puremisen alkuunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupoista ei kyllä hävikkejä heru. Kahvilat ovat olleet kaikista suopeimpia meidän seudulla :)

   Pitääkin koittaa kiljua niille... onneksi ei ole naapureita lähellä :D tai ehkä ne luulisivat vain että possut keskenään nahistelevat ;)

   Poista
  2. Aijaa. Meillä päin on vissiin kaupat vähän suopeampia ollu :)

   Poista
 5. Possuille kannattaa hakea evästä kauppojen ja ravintoloiden jämäruoasta (jos ei ole kauhean kaukana hakea). Tulee hävikki hyötykäyttöön. Lisäksi maitotilalta saivat litrakaupalla ternimaitoa. Niillä meidän possut kasvoi viime kesänä. :)

  VastaaPoista
 6. Isot kanarodut ovat niin kömpelöitä, että survovat hautomansa munat ja tiput. Jättikotchit aikanaan sotkivat meillä kaiken alleen. Haudotutin munat pienemmillä roduilla ja katsoin ettei jätit pääse pesiin survomaan. Kyllä ne ahkerasti hoitivat ainakin toisten tipuja.
  Nää orpit ovat olleet ihan yhtä kömpelöitä! Tiputtelevat hautomansa munat pesästä lähtiessään. Viime kesänä yksi orppi survoi rikki kaikki silee tilaamani siitosmunat. Nytkin yksi fatness lady on lättynä pesässä, mutta otan munat sen alta pois ja pistän pienemmälle kanalle. Julmaa, mutta jos haluan, että tipuja kuoriutuukin, näin on vaan tehtävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ajatellutkaan asiaa - meilläkin nämä epäonnistujat ovat olleet jättikokoisia. Se joka onnistui oli maatiainen, mutta hän oli kyllä myöhässä liikkeellä ja päätti silloin alkaa hautomaan vasta elokuun lopussa.
   Kyllä taas sain vahvistuksen sille että hautomakoneessa on varminta hautoa!

   Poista
 7. Meillä eivät orpingtonit ole ikinä survoneet tipuja, kaikki haudonnat ovat onnistuneet ihan mainiosti. Ja niitä on ollut aina vähintään kolme mammaa samassa pienessä pesässä hautomassa, parhaana vuonna viisi...

  VastaaPoista