keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Bokash kompostori

Sain blogiyhteistyönmerkeissä testattavakseni Viidakkotohtorilta Bokash kompostorin. Tiesittekö että kompostointi ei ole niin ekologista kuin luullaan? En minäkään ennen bokashiin tutustumistani!

Bokash kompostori ja siihen tarvittavat rouheet, sekä käyttö-ohjeet saapuivat meille 26.2 ja siitä asti meillä on kompostoitu uudella tavalla kaikki sisältä tuleva keittiöjäte. Käyttö on varsin helppoa, eikä komposti haise lainkaan! Ideana on fermentoida, eli hapattaa kaikki maatuva jäte. 

Yllätyin jätteiden määrästä mikä meilläkin kompostiin tulee. Meillä suunnilleen kaikki ruokajäte menee eläimille. Silti kompostiin menivät luut, ulkomaisten hedelmien kuoret, kananmuna kennot, kahvinporot ja pari purkkia pilaantuneita elintarvikkeita kaapin perältä. Ainoastaan paljon nestettä sisältäviä jätteitä (keittoja, maitoa ym) ei kannata laittaa bokashiin.Ensimmäisen kompostin täyttymisessä kesti kolme viikkoa, jonka jälkeen sen annettiin rauhassa hapattua pari viikkoa sisällä lämpimässä. Valuttelin ämpärin kyljessä olevasta hanasta tuona aikana bokash "pissaa" silloin tällöin. Aika vähän sitä tuli näillä meidän jätteillämme. Pissan voi käyttää runsaasti laimennettuna kasvien lannoittamiseen.  Kahden viikonkuluttua otimme pari vuotta vanhasta lantakasasta palanutta lantaa, hieman multaa ja hiekkaa ja hautasimme bokashin sekaan. Veimme tuotoksen kasvihuoneeseen odottamaan kasvien tuloa ja samalla bokashista tulee multaa. Mullaksi bokashin pitäisi maatua nopeampaa ja joidenkin lähteiden mukaan se on myös ympäristöystävällisempää kuin tavallinen kompostointi.
Minut motivoi kokeilemaan tätä nopea multaantuminen. Meidän pellot kun ovat pelkkää savea, niin olisi loistavaa pystyä itse tekemään talvellakin multaa pellolle vietäväksi!Täytyy myöntää että alkuun vierastin itse ulkomaalaiselta kuulostavaa nimeä, mutta onhan bokashi fiksu juttu! Bokashilla saa tehtyä multaa nopeammin kuin tavallisella kompostoinnilla, lisäksi se on ympäristöystävällisempää ja ravinteet pysyvät bokashimullassa paremmin kuin tavallisessa kompostissa.

Samalla sain testattavaksi myös EM-A liuosta, joka onkin todella monikäyttöistä! Nesteellä voi pestä erilaisia pintoja. Testasin ainetta vessanpöntön ja valkoisen posliinitiskialtaan pesuun ja puhdasta tuli!
Mukana tuli myös esite, jossa oli juttu kanalan siivouksesta EM-A liuoksella. Kokeilin pestä kanien häkin ja eläinten juomakupit sillä ja tuntui tepsivän. Liuos on täysin vaaratonta ja ulkomailla sitä käytetään myös vasikoiden juomarehun hapattamiseen, sekä säilörehun säilönnässä. Kaiken lisäksi liuosta voi käyttää myös lannoitteena!
Se sisältää, maitohappobakteereita, 80 eri mikrobia ja sokeriruokomelassia. Ympäristöystävällistä, myrkytöntä ja tepsii!

Lisää Bokashista löytyy facebookista ryhmässä Kompostointi Bokashi Suomi, siellä on myös paljon tiedostoihin koottua tietoa bokashista.
Täältä voi ladata Bokashi aloittajan oppaan.
Viidakkotohtorilla on myynnissä myös Bokashi aloituspakkaus, jossa on kaikki mitä alkuun tarvitset bokashoinnin aloittamiseen!

Tulemme jatkamaan bokashointia jatkossakin!

13 kommenttia:

 1. Kiinnostuin tuosta ekologisuudesta, kun olit vain maininnut bokashin olevan ekologisempi. Linkkaamasi aloittajan opas viittaa ekologisuudessa tutkimukseen, joka ei oikein näytä luotettavalta. Kansilehdessä jo lukee, että Feed Innovation Services on tehnyt tutkimuksen EM Agriton BV:lle, eikä tuota ole koskaan julkaistu missään, esim. vertaisarvioidussa alan lehdessä. Sisältö vastaa enemmän koulututkielmaa, sillä se ei viittaa muihin julkaisuihin ja teksti huvittaa kemianopiskelijaa, mm. monta kertaa puhutaan aineen "häviämisestä", eikä mitään selitetä tai perustella.

  Voi se olla ekologisempi, mutta ehkä sitä ei kannattaisi perustella noin ontuvasti (ja viittaan tällä tuohon oppaaseen). Oppaassa myös sanotaan, että bokashissa "Ruuantähteet eivät mätäne, vaan ne hajoavat ja pilkkoutuvat luonnollisesti säilyttäen proteiineja, vitamiineja, mineraaleja ja ravinteita jotka rikastuttavat maaperää kun se käytetään kompostina viljelyksissä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, itse suhtaudun tutkimukseen kuin tutkimukseen vähän epäilevästi. Siellä takana kun on useinmiten joku taho joka vaikuttaa tutkimuksien tuloksiin jotenkin.

   Mielestäni bokashi on kyllä näppärä ja käyttökelpoinen systeemi siinä mielessä että jäte muuttuu mullaksi todella paljon nopeammin kuin "tavallisessa" kompostissa. Kemiasta en tiedä sen vertaa että itse osaisin sen ympäristöystävällisyydestä sanoa sen enempää mitä muualta olen lukenut.

   Poista
 2. Minullakin on bogashi-ämpäri käytössä myös. Tosin vähän harjoitteluvaiheessa itselläkin, viime kesänä jo sen tilasin ja kokeilin, lopetin kuitenkin talveksi ja aloitin uudestaan keväällä. Minä tilasin sen Turusta joltain maahantuojalta tai vastaavalta. Mutta hyvä idea se on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän on monella näköjään käytössä tai ainakin kokeilussa!
   Mustakin idea on hyvä :)

   Poista
 3. Wau! Olen lukenut juttuja tuosta Bokashista ja olen siitä tosi kiinnostunut. Kyselin veljeltäni, kun on siellä Japanissa töissä, että onko tuohon kompostointi menetelmään törmännyt. Ei kuulemma ollut nähnyt, mutta oli ihmetellyt, kun taloyhtiöillä ei ole kompostijäteasioita ollenkaan pihalla. Olisikohan japanilaisilla Bokashit kämpissään? Tai sitten he eivät kompostoikkaan mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää, voisihan se olla että jokaisella Japanilaisella muhii oma bokashi keittiön nurkassa :P

   Poista
 4. Meillä on jokusen vuoden ollut bokashi-kompostointi käytössä ja ehdottomasti on tullut jäädäkseen. Tänä keväänä istutuin juurrutetut basilikan oksat bokashi-multaan ja kasvaa niin että <3
  Kerrostaloihmisille tämä systeemi on aivan ehdoton -varsinkin jos ei ole hissiä: voi uudistaa mullan ja säästyy aika monen multasäkin raijaamiseita portaissa.

  Turussa on EM researchin EMROn ( http://emrojapan.com/ ) maahantuoja; fb:ssä Bokashi keittiökomposti.

  Lisätietoja saa -ja apuja FB:ssä Kompostointi Bokashi Suomi https://www.facebook.com/groups/827830627253608/
  Puolueetonta tietoa, haluaa sitten ostaa tarvikkeet valmiina tai tehdä mahdollisimman paljon itse.

  Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onkin pidemmän ajan kokemusta jo! Kiva kuulla että toimii sullakin. Kerrostalossa varmasti tosiaan fiksu ratkaisu!

   Poista
 5. Meillä on myös testit menossa, toinen ämpäri täyttymässä. Ihan ite ostin "kokeiluun" 5 kg tota rouhetta, kestää ehkä muutaman vuoden, kun kolmisen viikkoa vie ämpäri täyttyä :) On tarkoitus itsekin kirjoittaa aiheesta, kunhan päästään koko kiertokulku läpi, että osaa jotain sanoa, verrattuna normi kompostointiin. Oudoltahan tuo tuntuu, kun ei yhtään haise!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rouhetta voi käsittääkseni tehdä myös itse, mutta ehkä näin alkuun on helpompi ostaa se ja opetella näitä "hienouksia" sitten pikkuhiljaa :)
   Mäkin luulin että siitä tulisi edes jonkinmoinen hajuhaitta, mutta ei!

   Poista
 6. Mä ajattelin testata kanssa, mutta en ole edennyt tässä hommassa vielä mihinkään :D
  Fb-ryhmään olen sentään liittynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ryhmässä oli muuten joku tehnyt ihan muovipussiinkin bokashia. Eihän se kovin ympäristöystävällistä kaiketi ole, mutta varmaan alkuun voi kokeilla niinkin...

   Poista
 7. Hei Tia, osaatko auttaa?

  Me asutaan omakotitalossa, mutta meillä ei ole mitään kompostorisysteemiä (noloa...). Nyt olen viimeinkin miettiny, että hankin Biolanin tai muun vastaavan lämpökompostorin, hinta vaan on aika kova. Mua vähän hirvittää, koska en osaa ollenkaan noita kompostoinnin saloja - joskus vuosikausia sitten meillä oli hieno (ja kallis) kompostori mutta se mätäni kesällä ja jäätyi talvella. Nyt siis mietityttää kovasti, että mikä olis järkevin ratkaisu, kun olishan tämä Bokashi-systeemi tosi paljon halvempi kuin se iso Biolanin kompostori... mutta tuolla jossain sanottiin, että se tyhjennetään vuoroin lämpökompostoriin, maahan ja puutarhakompostiin..?? Mitä kerrostaloasujat sitten tekee, mihin ne sen tyhjentää?? Tai vaikka me, joilla ei ole mitään kompostoria, eikä myöskään kasvimaita tai kukkiakaan, mihin mullat laittaa...?? Entä mitäs sitten talvella tehdään, viskataan pihalle vaan vai?? Tämä olis kyllä oikeesti tosi kiinnostava vaihtoehto, mietityttää tosiaan vaan että mihin me se moska sitten laitetaan...

  VastaaPoista