sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Lihankulutus ja hinta

Tein inventaarion pakastimeen nyt kun laitoimme possuja sinne. Ihmisten lihaa siellä on 90kg ja koirille vielä päälle. Possua löytyy tällä hetkellä eniten, mutta myös kaksi kania ja yhden kukon löysin, sekä jonkin verran lammasta. Uskon 90 kilon riittävän noin puoleksi vuodeksi, plus tähän päälle vielä palvaukseen menossa olevat leivänpäällispossut.  Leivänpäällispossua löytyy suolaliemestä noin 20kg, luineen.

Kolmesta possusta tuli noin 100kg lihaa. Osa palvataan itse ensi viikolla ja osa laitettiin pakastimeen. Maksoimme 50e/kpl possuista, joten äkkiseltään laskettuna lihan hinnaksi tuli 0,6e/kg. Tietenkin tässä oli vielä monen päivän työ, mutta sitä ei voi rahassa mitata. Vaikka liha onkin sitä samaa tehotuotettua mitä kaupassakin emme jauhaneet jauhelihaan kuin oikeaa lihaa ja poistimme rasvat tarkasti. Ylimääräiset menevät eläinten ruuaksi. Näin liha on parempaa kuin kaupanliha, vaikka kasvatusolot eivät sen paremmat olisivatkaan. Ja saivathan possut kuolla omassa karsinassaan ilman kuljetus-stressiä ja teurastamon jonoja.
 
Meillä kuluu 250-400g päivässä ruokiin ja  leivänpäällisenä ehkä 100g. Myönnän, meillä napsitaan leivänpäällistä ilman leipääkin. Tästä tulee 350-500g/pv, joka on kuukaudessa 10,5-15kg. Vuodessa se tekee 126-180kg. Keskimääräinen lihankulutus Suomessa on ollut vuonna 2014 76,6kg per henkilö. Meillä se on noin 60kg per henkilö, jos lasken lapset vain yhdeksi henkilöksi (koska syövät yhteensä yhden aikuisen verran ja siitäkin puolet menee välillä muiden (ihmisten tai eläinten) suuhun tai säästyy seuraavaan ruokakertaan). 
Paljonko teillä syödään lihaa päivässä? 

Puolenvuoden päästä sitten onkin vasikan teurastus, josta saamme taas puolenvuoden lihat. Päälle tietenkin kani- ja kukkopaistit.

Possuille porkkanoita kiehumassa!
Monia askarruttaa eläintenpidon hinta ja kannattaako lihojen kasvatus itse, mikäli eläimet ovat ostorehujen varassa?
Voitte uskoa, olen laskenut! Naudanlihan kilohinnaksi meillä tulee noin 3e, mikäli nauta kasvaisi 8kk pelkästään kuivaheinällä ja viljalla ilman laidunta olisi kilohinta kalliimpi. Sikojen ruokinta meillä maksaa pyöreät nolla euroa, samoin kanojen. Sikojen ja kanojen rehut koostuvat porkkanoista, perunoista ja ravintoloista saaduista jätteistä. Lisäksi ne saavat pienen määrän jauhettua viljaa ja kypsää teurasjättettä. Possut saavat myös vähän pellavaa. Tarkalleen ottaen omavaraiseksi niiden kasvatus ei ole, mutta käytännössä ilmaista.
Kanien kasvatus maksaa noin 2e/kg.

Suoraan sanoen minulla ei ole aavistustakaan mitä liha maksaa kaupassa tällä hetkellä. Pitääkin seuraavalla kerralla kaupassa käydessä katsoa!  Suurinosa kasviksistakin ostetaan suoraan tilalta, ensi vuonna niitä on toivottavasti omasta maasta!

Ovatko muut laskeneet omakasvattaman lihan kannattavuutta? Työllehän tässä ei voi laskea hintaa ollenkaan...

24 kommenttia:

 1. Luulenpa että tuossa saa myös työlleen palkkaa jos vertaa itse kasvatettua lihaa luomulihaan. Meillä syödään sikaa vähän, sen kilohinnasta en osaa sanoa mitään, ostamamme broileri maksaa n. 12e/kg, naudan jauheliha n. 8e/kg, paisti n. 15e/kg. Karitsan hintoja tiirailin pääsiäiseksi, n. 30e/kg. Ihan tavallista lihaa, ei edes luomua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin jossain vaiheessa ottaa ihan asiaksi katsoa kaupan lihojejen hintoja. Saako kaupasta edes luomu broileria? Meillä ei niin osteta luomua, vaan suositaan lähitilojen tarjontaa. Ja lihat ollaan kasvatettu itse tai ainakin teurastettu itse pitkän aikaa.
   Hurja hinta karitsalle kyllä!

   Poista
  2. Katsoin meidän vuoden 2015 kirjanpitoa, meillä on mennyt keskimäärin 128e kuukaudessa lihaan. Viisihenkinen perhe ja viime vuonna puolet vuodesta toimin perhepäivähoitajana. Kilomäärää en osaa sanoa, voiskin seurata sitäkin muutaman kuukauden.

   Poista
 2. Syödään lihaa aikas paljon, mutta ei välttämättä joka päivä. Kasviksia ja kalaa kuluu myös. Olisi kyllä kiva joskus laskea, vaikka kuukauden ajan, paljonko lihaa kuluu. Leivän päälle ostetaan leikkeleistä meetwurstia, koska mielestämme kinkut ym. kalkkunaleikkeet, eivät maistu miltään. Tai sitten ihan jotain uunipaistia närsätään leivän päälle.

  Meillä on kasvatettu muutama vasikka lihoiksi. Vasikat on ostettu halvalla, muutamalla kympillä tai saatu. Ne on teurastettu alle vuoden ikäisenä, yksi oli aikoinaan 1,5 vuotiaaksi. Kaikki ruoka on jouduttu niile ostamaan, paitsi tietysti laidun ja tuore heinä muutenkin kasvukaudella. Naudoille olen syöttänyt ostokivennäistä, ihan ehkäistäkseni mahdollisia kasvun aiheuttamia ongelmia. Kaura- ja ohrajauhoja ollaan jauhettu, ostoviljasta, käytettynä ostetulla myllyllä. Vaikka kaura nyt ei juuri mitään maksa. Porkkanoita olen ostanut 3-5e/20 kg. Kuivaheinät on maksaneet meille 0,6e/pikkupaali ja isot n.30e. Kuivikkeet joudutaan ostamaan. Olki on halpaa täälläpäin, mutta purut ja turve maksavat 9e-100e, paalin koosta ja siitä mitä se on, riippuen.
  Kanat ovat syöneet aina vähän talviaikana ostorehua. Juurikin sen vuoksi, että saavat varmasti kaiken tarvitsemansa. Ja että munisivat hyvin.
  Leipää joskus saan elukoille, mitään muuta ruokaa, syksyisiä omenoita lukuun ottamatta, ilman ei tule.
  Sitten jos vielä mennään lisäkustannuksiin, mitä oman lihan tuotannosta tulee, se on ihan oma lukunsa. Aitaustarvikkeet, eläinten suojien ja asumusten aiheuttamata kustannukset, lihamylly, mahdolliset siemennys- ja eläinlääkärimaksut, you name it!

  Koskaan en ole laskenut kilohintaa tuottamillemme lihoille. Mutta selvää on, että kannatavaahan tämä ei ole, jos vertaa kaupan hintoihin. Ja varsinkin, kun me molemmat olemme elintarviketeollisuudessa töissä, saisimme lihaa kuluttajahintoja edullisemmin.
  Mutta koskaan en olekkaan oman lihan, saati kasvisten tuottamista, ajatellut taloudelliselta kantilta. Vaan syyt ovat ihan jossain muualla. Kuten varmasti kaikilla, jotka näin tekevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä eläimet saavat nokkosta kivennäisenä, sekä suolakiven. Porkkanoita ja perunoita saadaan ilmaiseksi. Teillä on kyllä halpaa heinää! Meillä heinä maksaa 1,89kg tai pyöröpaali 50e. Olki maksaa 15-20e paali, mutta se kestääkin vuoden verran. Purua käytän kaneilla kuivikkeena 7e/25kg, se kestää 3vko.

   Asumusten aiheuttamia kustannuksia tai aitauskustannuksia en laske kenellekkään eläimelle mukaan kuluihin, koska niitä voi vaihdellen käyttää kaikilla ja langat ja tolpat kestävät monia monia vuosia. Vanhimmat aitaustarvikkeet ovat meillä 15v vanhoja.

   Totta että lopulta syyt ovat jossain muualla miksi tätä tekee, mutta täytyy sanoa että on meillä hintakin aika tärkeä peruste. Jos hinnalla ei olisi väliä voisin ostaa luomulihat muualtakin. Uskon että tiloja, jotka kelpuuttaisin löytyisi kun tarpeeksi etsisin :)

   Poista
  2. Mä oon ehkä vähän varovainen, että jättäsin elukat ihan ilman ostokivennäisiä. Varsinkin sellaset, jotka ovat selkeästi tuotantoelukoita rodultaan. Miehen siskon kesäsioilla on ollut jalkavaivoja nopeasta kasvusta johtuen. Loppuivat, kun alkoi antamaan hieman ostorehua. Hänellä kuitenkin on paljon tietoa, on ammatikseen eläinlääkäriasemalla töissä ja on perehtynyt eläinten ruokintaan paljon.
   Ihan kerppuinako annat nokkosta? Ja kuinka paljon? Olen kyllä joskus sitä kuivannut kanoille ja marsuille. Marsujahan meillä ei ainakaan vielä ole syöty, ihan lemmikkejä ovat! ='D

   Poista
  3. Marsun kasvatus ruuaksi olisikin mielenkiintoista! Mä olen miettinyt sitä, mutta ulkomaalaisten sivujen marsunkasvatuskokemuksia luettuani olen toistaiseksi pysytellyt kaneissa...

   Meillä ei ole vielä ollut mitään ongelmia kun olen käyttänyt nokkosta. Tietenkin tämä on lyhyt aika sanoa mitään.
   Seleeni lisää annan, koska sitä ei Suomen maaperässä ole. Myös porkkanasta saa hurjasti vitamiinejä!
   Nokkoset annan kerppuina,yhdestä kerpusta meillä tuli 2-3dl rouhetta. Annan kolme kerppua kahdelle (keskenkasvuiselle) naudalle ja yhden per possu. Lampaille annoin yhden per kolme lammasta. Nokkosen vitamiinisisältöä voi verrata vitamiinien sisältöön ja katsoa sitten miten paljon sitä pitää syöttää.
   Nyt omat Nokkoset alkaa olemaan loppu ja pitää ostaa jotain tilalle. Katsotaan syötänkö jotain teollista vai ostanko nokkosta.

   Poista
 3. Hih, hieman nauratti tuo, että ihmisen lihaa on pakasteessa 90kg. :D

  Emme syö lihaa, joten tätä kustannusta ei tarvitse miettiä. Härkäpapurouheen hinta-laatusuhde kyllä kiinnostaa, koska sitä menee meillä paljon. Hernerouhetta myös. Mutta nämä ovat todella pieniä kustannuksia verrattuna lihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih :D meillä puhutaan ihmisten, koirien ja kanojen lihasta aina tilanteen mukaan.

   Kiinnostaisi kuulla noiden rouheiden käytöstä enemmän! Olisiko sulla jotain reseptiä vinkata?
   Meillä hankalinta kasvisruokavaliossa tuntuu olevan se että en halua käyttää ulkomaalaisia raaka-aineita. Juureskeitot ovat kyllä herkkua !

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Härkäpapurouhetta me käytetään lähes täysin jauhelihan korvikkeena. Imee hieman nestettä, joten kannattaa "turvottaa" ennen ruoanlaittoa, mutta siis toimii erinomaisesti lasagnesta keittoihin. Erityisen hyvä erinäisissä pataruoissa.

   Hernerouheesta saa tehtyä oivia pihvejä, joihin voi upottaa melkein mitä tahansa. Esim. nämä pysyvät hyvin kasassa ja on tosi kiva tehdä lasten kanssa. http://www.mindo.fi/resepti/hernerouhepihvit-4/

   Meillä on tuo sama ajatus, että ulkomaalaisia raaka-aineita ei käytettäisi. Joskus sorrun tofuun, se kun on vaan niin hyvää! Tempehiä vasta opettelen käyttämään. (http://www.tempe.fi/tempe/herne-lupiini-kauratempe)

   Poista
  4. Pitääkin joskus kokeilla! Hernettä vähän vierastan pihveissä, eikö se ole aika makea siihen tarkoitukseen? Maistamalla tietenkin selviää... olisi mielenkiintoista maistaa jonkun muun tekemänä ensin niitäkin niin tietäisi itse mitä makuja hakee ja maistuuko ne ylipäätään omassa suussa :D

   Poista
  5. Hernerouhe ei ole makeaa. Kokeile ihmeessä, sitä saa pienissäkin paketeissa!

   Poista
  6. Täytyy kokeilla, nyt kun on reseptikin :)!

   Poista
 4. Meillä on myös raha perusteena kasvattaa omaa ruokaa. Kanat kyllä maksavat helpostikin oman ylläpitonsa, muista kuluista en ole niin pitänyt kirjaa, rakennukset ja muut voi laittaa omiin harrastuskuluihin. Mutta minä ajattelen kyllä että on sillä kananmunalla myös rahallinen arvo, vaikka siitä ei rahaa saisikaan. Tarkoitus meillä onkin tällä tavoin laskien saada eläimet tuottamaan oman ylläpitonsa, vaikka ostorehuilla oltaiskin. Vuohethan ei meillä vielä tuota mitään ( paitsi maan parannusainetta). Omalle työlle ei tietenkään hintaa lasketa, kun itselleen ei palkkaa tarvitse maksaa :)

  VastaaPoista
 5. Meillä syödään aika kasvispainoitteisesti, liha ja kala ovat höysteitä. Ehdottomasti kannattaa omavaraisuus. Meillä on 3 vuotta saatu pienpaaleissa heinät, kun isäntä on ollut heinäpellolla hommissa. Omia heiniä on vain kesälaitumiksi tällä hetkellä. Kasvimaa toimii oman tilan lannoitteilla. Kaurat pitää ostaa. Kanat ja vuohet tienaavat kevyesti oman ylläpitonsa. Kesäksi taitaa taas tulla lampaita kasvamaan lihaksi.

  Lehmiä ollaan mietitty, mutta niistä on vaikea saada tietoa. Millaisissa tiloissa teillä on naudat? Tarvitseeko nauta toisen kaveriksi vai viihtyisikö se lammaitten kaverina?

  -irski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ovat tällä hetkellä naudat karsinassa ja ne pääsevät aina päiväksi pihalle. Tulevaisuudessa pitää miettiä vähän uudestaan ratkaisuja kun kasvavat lypsylehmäksi asti...

   Naudalla on hyvä olla nauta kaverina, koska on laumaeläin. Laumaeläin saattaa stressata yksin olosta kun joutuu koko aja olemaan itse vahtivuorossa. Poikkeuksia tietenkin on. Enkä pelkän kaverin puutteen takia ketään lähtisi tuomitsemaan eläintenpitäjänä, jos asiat on muuten kunnossa.

   Poista
 6. Me ollaan kanssa laskettu eläinten pitoa ja ollaan saatu muutamilla kanakaupoilla (omaan käyttöön otetuilla olemme pitäneet laskennallista hintaa).
  Kanoilla on munintarehua luomuna. Menekki on ollut n. 2,5 säkkiä/vuosi, kun kanoja on ollut 10-20.
  Meillä on kanssa ollut tuuria, että ollaan rehuksi saatu hakea ohraa ja kauraa lähellä olevilta viljelijöiltä. Ollaan annettu hunajaa lahjaksi. Periaatteessa vaihtokauppaa, mutta kun he eivät pyytäneet mitään, niin eikös se ole silloin lahja ;)
  Vanhaa heinää olemme käyttäneet kuivikkeena, koska sitä tuli traktorin peräkärryllinen kaupanpäälle, kun ostimme sen peräkärryn. Nyt alkaa olla lopuillaan ja täytyy lähteä kartoittamaan lähiseudun tarjontaa. Pienpaalit on mulle mieluisia, kun niitä pystyy helpommin varastoimaan ja käsittelemään meidän tiloissa.

  Laskitko, paljonko vuohet söi? Lypsitkö kerran vai kaksi päivässä? Millaisissa tiloissa (noin mitat) vuohet olivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohet söi 5-6kg heinää/päivä. Silloin kun lypsivät niin annoin kaura/härkäpapu tai kaura/rypsi seosta litran per litra maitoa. Härkäpapu ei ollut kovin maittavaa, siksi siirryin rypsiin.
   Lypsin kerran päivässä, koska kummatkin olivat vähä tuotoksisia. Jos lypsävät yli 3l päivässä, niin sitten kannattaa harkita kahta lypsykertaa.
   Mulla oli vuohet 7m2 karsinassa, josta pääsivät aina halutessaan pihalle ulkoilemaan. Mittoja en osaa heittää, mutta karsina on pidempi kuin leveä. Navetassa oli sitten lypsypöytä. Vuohet on siitä kivoja että niillä on vain kaksi vedintä, saa samaan aikaan tyhjennetyksi.

   Poista
  2. Siis yhteensä kaksi vuohta söi 5-6kg. Ja osan hukkasivat kuivikkeeksi maahan... Ei tarvinnut kuivittaa.

   Poista
 7. Ekasta lauseesta jäi puolet pois :)
  Eli ollaan saatu muutamilla kanakaupoilla kanojen luomu munintarehut kustannettua.

  VastaaPoista
 8. Vielä nautojen tiloista, kaipaisin tarkempaa kokoa, neliöita tms. Entä heinämäärä per päivä, jos vaikka vuohiin vertaisi. Entä juotto, paljonko menee päivässä vettä. Ajattelin, että lehmä ja lammas ovat kumpikin aika rauhallista porukkaa, joten voisivat viihtyä yhdessä. Syksyllä kun meillä teurastettiin lampaat, se viimeinen ei ollut yhtään hädissään tms. vaan käyttäytyi ihan normaalisti. Viereisessä karsinassa olivat vuohet, joten ei vissiin kokenut olevansa yksin.
  Kiitos jo etukäteen jos viitsit vastata.
  -irski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tällä hetkellä noin 8m2 karsinassa kaksi vasikkaa, josta pääsevät päiväksi tarhaan jaloittelemaan. Kunhan kasvavat niin suunnitellaan vähän toisenlainen systeemi. Eläinsuojelulain mukaan 6-9kk ikäiselle naudalle tilaa tarvitsee ryhmäkarsinassa 2,5 m2 per vasikka ja täysikasvuisille naudoille taasen 4m2 per nauta. (Eläinsuojelulaki s. 14 alkaen http://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/27/file/Tavoitteena%20terve%20ja%20hyvinvoiva%20nauta.pdf)

   Tällä hetkellä meillä menee heinää noin 10kg päivässä kahdelle vasikalle. Vasikat ovat noin 6kk ikäisiä nyt. Lisäksi saavat kauraa 2kg ja rypsiä 1kg per pää päivässä jaettuna kahdelle ruokintakerralle. Vettä menee 20litraa vuorokaudessa, mutta vedenkulutus kasvaa koko ajan. 100litraakin saa varautua kantamaan sitä...

   Lampaiden ja nautojen yhteiselosta mulla ei ole kokemusta, mutta laitumella tai todella tilavissa tiloissa voisin ehkä niitä yrittää yhdessä pitää.

   Lehmä on laumaeläin ja saattaa stressaantua jos sitä pitää yksin. Laumaeläimet yleensä vuorottelevat "vahtivuoroissa" ja jos eläin on yksin se joutuu vahtimaan koko ajan yksin selustaansa petojen varalta. Jokaiseen rasahdukseen ja risahdukseen havahtuminen on rankkaa.
   Mutta niin kuin sanoin en tuomitse eläimen yksinoloa, mikäli kaikki muut asiat ovat hyvin ja joskus voi olla oikeakin vaihtoehto pitää eläintä yksin.

   Poista