tiistai 8. maaliskuuta 2016

10 syytä omavaraisempaan elämään


 1. Rahaa säästyy
 ... jos ei laske vaivaa, aikaa ja kärsimyksiä.
Päivittäisiin askareisiin mulla kuluu yksin aikaa yhteensä 20 min. Sitten tietenkin on kaikki lisätyöt päälle kuten lannan lappaaminen, siivoaminen, rakentaminen/remontointi ja eläinten valvonta. Valvonnalla tarkoitan että sairas ja poikimistapauksissa käyn useita kertoja päivässä katsomassa eläimiä. Lisäksi valvon sivusilmällä koko ajan esimerkiksi laitumella olijoita karkailujen varalta.
Välillä tulee pettymyksiäkin. Viimeisin pettymys oli kun hautomakone lopetti toimintansa juuri kun olin hautomassa kalkkunan munia. Lisäksi siinä siirrellessä suurin osa tipahti lattialle ja meni rikki.

2. Eläinten olosuhteet, ruokinta ja lopetus
 Eläinten olosuhteet ovat suomessa verrattain hyvät tuotantotiloilla. Täällä sika saa pitää saparonsa, lampaille ei tehdä muleshingiä ja kanojen nokkaa ei typistetä. Ja sonnitkin elävät varsin mukavissa paikoissa verratessa ulkomaiden menoon.
Antibioottia ei suomessa syötetä läheskään niin paljon kun muissa maissa. Silti esimerkiksi broilereille syötetään kokkidiosaattia sisältävää rehua, joka on antibiootti johdannainen. Samalla linjastolla valmistetaan myös munintakanoille rehuja ja jäämiä kokkidiotaateista löytyy myös kananmunista. Kanien rehuissakin saattaa olla kokkidiostaatteja.
Tiloilla syötetään myös yleisesti eläimille soijarehua. Täältä voi kurkata miksi se ei ole hyvä juttu.
Meillä eläimet lopetetaan itse tutussa ympäristössä stressittömästi ja niin kivuttomasti kuin mahdollista.

 Käytännön kokemusta maatilojen menosta tietävänä tuntuu paremmalta tuottaa itse omat lihat. En silti tuomitse maatilojen toimintatapoja, niihin on syynsä ja nykypäivänä on oikeasti hankalaa olla maanviljelijä. Nytkin tukien maksun kanssa on vitkuteltu ja eläinaktivistit hengittävät niskaan.


3. Maku ja lisä-aineet
Tuoreus ja kaikki ravinteet on kohdallaan ja se myös maistuu. Lisäksi eläin on saanut kasvaa rauhassa teuraskokoonsa ja kasvi kasvaa rauhassa ilman keinolannoitteita. Monesti kuulee väittämän että eläimen pitää kasvaa mahdollisimman nopeasti teurasikään, jotta se on kannattavaa. Se ei ole koko totuus. Hitaasti kasvanut eläin voi hyvin olla yhtä kannattava tälläisessä pienessä tuotannossa kuin nopeasti kasvanutkin. Tehotuotannossa on syytä pyrkiä maksimoimaan kierron nopeus, jolloin kumminkin lihan maku ja ehkä myös eettisyyskin kärsii.
Kaupan hyllystä ostetuissa tuotteissa on yleensä lisä-aineita, vähintäänkin liha on pakattu suojakaasuun. Ja kurkkukin pitää tunkea muoviin.

4. EettisyysEläin käytetään kokonaan hyödyksi, se syö eettisesti tuotettua ravintoa, sitä kohdellaan hyvin ja se saa elää lajinmukaista elämää. Ei pitkiä kuljetusmatkoja. Kasveihin ei ole ruiskutettu kasvinsuojeluaineita, vaan ne ovat kasvaneet kompostimullassa ja lannoitettu yrttivedellä. Ympäristöystävällistä on myös pyrkiä tilalla suljettuun kiertoon, joka tarkoittaa että käytämme mahdollisimman vähän ostorehuja.

5. Harrastus
Mulla on aina ollut unelmana tälläinen minitila, joten kaiken voi laittaa myös harrastuksen piikkiin ja pulmia vapaa-ajan käytön suhteen ei ole!

6. Huolettaa kulutus ja saastuttaminen
Kaikki tavarat ja asiat ovat nykyään kertakäyttöisiä, ihmiset eivät arvosta mitään itse tehtyä ja heittävät tavaraa liikaa pois. Ostaminen on pakkomielle johon oravanpyörä ajaa. Ei ole aikaa tehdä itse. Maatalous saastuttaa, koska on pakko tehdä kaikki tehokkaasti. Kumminkin viljelemällä mahdollisimman paljon käsin ja hyödyntämällä luonnon omia kikkoja saadaan isompi sato pienemmältä alalta kuin isoilla koneilla jylläten.

7. Halu vapautua kulutus ja palkkatyöpakosta
Kun tekee mahdollisimman paljon asioita itse säästää rahaa, joka vapauttaa kulutus ja palkkatyöpakosta. 

8. Kriisiin varautuminen
Jos työttömyys tai joku muu kriisi iskee meillä on ruokaa (ja työttömyyden sattuessa myös rahaa maksaa pientä velkaamme). Meillä on myös tietoa mitä luonnonkasveja voi syödä ja mistä voi hakea helpotusta särkyihin ja erilaisiin sairauksiin.

9. Halu olla tukematta vääriä asioita
Kuten tukiin perustuvaa maataloutta, joka orjuuttaa viljelijöitä ja huijaa kuluttajia. Ja kuten rahan kulutusta ja sen palvomista.


10. Halu elää yksinkertaisemmin ja hitaammin
 Nautitaan lasten lapsuudesta, ihmetellään asioita ja opetetaan tärkeitä perusasioita. On aikaa tehdä yhdessä asioita ja vain olla. Lapset nauttivat kun saavat tehdä yhdessä asioita vanhempien kanssa.


Mitä syitä teillä tulee mieleen? 


Muualla aiheesta:
Farmer to bee 
Pihlajamäen kotitila 
Kotiva(a)ra
Korkeala
Korpikiven tupa
Sininen tupa

 Starry Hilders off grid homestead

10 kommenttia:

 1. Tämä oli mukava kirjoitus lukea :)

  VastaaPoista
 2. Olen monta kertaa miettinyt, että oletteko lainkaan ajatelleet yhtenä mahdollisena vaihtoehtona kasvissyöjiksi tai jopa vegaaniksi ryhtymistä? Ei tarttisi lainkaan niitä eläimiä kasvattaa, ruokkia ja teurastaa, ja voisi kenties vaikka kasvattaa jotain härkäpapua tms proteiiniksi. Eikö se olisi vielä paljon eettisempää ja ekologisempaa ja ehkä myös helpompaa ja halvempaa kuin tämänhetkinen tilanne?

  Tämä ei ole siis mikään kettuilu tms vaan kiinnostunut kysymys. Itse olen kasvissyöjä ollut jonkun aikaa jo ja nyttemmin ihan vegaani - kiinnostaa siis ajatuksena kovasti voisiko Suomessa viedä miten pitkälle omavaraisuuden siltä kantilta katsottuna. Ihailen todella kovasti teidän elämänasenteita ja elämäntapaa, mutta itsestäni ei olisi niitä eläimiä ruoaksi kasvattamaan. Teidän tyyli on kuitenkin paras mahdollinen jos niitä eläimiä ruokana käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Hieno kysymys ja lyhyttä vastausta en tähän osaakkaan antaa :)

   Kasvisruokavaliota ollaan ajateltu kyllä, mutta se on käytännössä hankala toteuttaa. Syömme kumminkin keskimääräistä vähemmän lihaa.
   Mulle on kumminkin tärkeää että meillä on eläimiä, koska ne on osaksi myös harrastus ja lapsetkin oppivat samalla elämän kiertokulun.
   En näe kamalana asiana sitä että "ylimääräiset" kukot syödään tai että lehmän pitää poikia ennen kuin sitä voi lypsää ja jälkeläinen päätyy pataan. Se on elämää. Mielestäni on kunnioittavampaa eläintä kohtaan laittaa se ruuaksi ja käyttää kaikki osat hyödyksi kuin myydä se eteenpäin, ehkä jopa kiertoon. Toki eläimiin kiintyy jonkin verran, mutta tässä tulee elämän realiteetit vastaan hyvin. Kaikkia eläimiä ei tarvitse tai pidä säästää, vaan osasta on hyötyä ravintona. Eläimet tuottavat myös kasvimaalle tärkeää lannoitetta.
   En näe kasvissyöntiä maailman pelastajana, koska esimerkiksi nälänhädän syyt on jossain ihan muualla (politiikka). Ilmastonmuutos / saastuminen taasen ei mielestäni johdu tälläisestä pientuotannosta, vaan enemmänkin "tehoyhteiskunnasta".

   En pidä myöskään vegaaniutta terveellisenä vaihtoehtona ihmiselle itselleen ja nälkäkään ei tunnu pysyvän kovin kauaa poissa pelkkiä kasviksia syödessä... mutta se voi olla myös tottumis kysymys ehkä?

   Meillä syödään aika usein myös erilaisia juureskeittoja, joihin on laitettu vain vähän kermaa joukkoon. Keväisin nokkoskeitto (kananmunilla) on suuri herkku. Eläinkunnan tuotteet ovat kyllä joka aterialla läsnä, vaikka ei lihana sinäällään.

   Toki säästyisimme monelta harmilta ja ehkä myös vähän vähemmän rahaa kuluisi, mikäli eläimiä ei olisi lainkaan, mutta ne ovat myös päivien ilo.

   ...Tästä aiheesta voisikin tehdä joskus oman postauksenkin :)!

   Poista
  3. Lisäkysymys tähän vielä: Miksi et näe vegaaniutta ihmiselle terveellisenä? Tämä asia kiinnostaa mua tosi kovasti.

   Itse olen vegaani nimenomaan eettisistä syistä, ennen kaikkea vastustan tehotuotantoa. (Voisin syödä vaikka omien kanojen munia ihan hyvin, ja käyttää kenties maitotuotteitakin, ehkä. Lihasta en osaa sanoa.) Se on mielestäni kaiken muun kamaluuden lisäksi todellakin iso ilmastollinen ongelma, ja olen kyllä samaa mieltä, että politiikka ennen kaikkea on syynä moneen pahaan, esimerkiksi nälänhätään. Olen kuitenkin taipuvainen ajattelemaan myös, että jos ihmiset söisi vähemmän tai ei ollenkaan lihaa, moni asia voisi edes vähäsen korjaantua, myös se nälänhätä. Ei sellasta tilannetta varmaan koskaan tule, mutta toivon kyllä hartaasti, että tehotuotanto joskus loppuisi kokonaan.

   Kyllä vegaanina nälkä pysyy loitolla, ruokavalio pitää vaan koostaa oikein, proteiinia tarvii jostain tulla. =)

   Poista
 3. Klikkauksia klikkauksen perään ja jotenkin eksyin blogiisi. Aivan ihanaa! Juuri tällä tavalla minäkin haluaisin elää. Askel askeleelta etenen kohti haavettani yksinkertaisemmasta elämästä ja omavaraisuudesta. Mielenkiinnolla jään odottamaan lisää postauksia. Itselläni tuore blogi, jota toivottavasti pääsen päivittämään samaan suuntaan tulevaisuudessa enemmänkin :) Seuraamisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) ja onnea matkaan! Pitääkin käydä kurkkaamassa blogiasi!

   Poista