lauantai 24. lokakuuta 2015

Lihakanien laidunnus kokemuksia

Kirjoitin keväällä kokemuksiani lihakaneista. Nyt meillä ollaan valinnan edessä lopettaako lihakanien pito, investoidako uusiin häkkeihin vai pitääkkö kanit vain lemmikkeinä. Eläinrintamalla on muutenkin uudet tuulet puhaltamassa. Vähän ja helppohoitoisia eläimiä meille kiitos. 

Kanien huonoihin puoliin kuuluu mielestäni se että niiden tehokas kasvattaminen vaatisi yksilöhäkit, jotka miellellään olisivat helposti siivottavia. Ryhmäkasvatuskin onnistui meillä ihan hyvin, mutta tautipaine on silloin suurempi. Se saattoi olla osasyynä meidän tämän kesän poikaskuolemiin. Jos kanit olisivat olleet poikueittain / yksilöhäkeissä ei ehkä niin moni olisi kuollut. Mielestäni ryhmässä olevat kanit ovat helpompi hoitaa. Silloin ei tarvitse joka häkkiin erikseen laittaa ruokia ja vettä, vaan riittää että on yksi iso tila, johon laittaa riittävästi kaikkea tarjolle.

Lihakanien kasvatus ulkotarhoissa ei onnistunut toivotusti. Tarhoja on hankala saada siivotuksi niin hyvin kuin on tarvis. Maapohjalla siivoaminen on haastavaa, vaikka kuivitus olisikin riittävää. Luulen että maapohjan ja viime kesän sään vuoksi osaan poikasista iski jokin tauti. Monet poikaset kuolivat, vaikka syötiin me pupupaistiakin aika monesti. Pakkaseen ei kumminkaan pupuja riittänyt.


Laidun oli ihan huippujuttu silti. Mikä onkaan mukavampaa kun katsoa pupujen loikkimista oikeasti isossa tilassa, jossa ne pääsevät käyttäytymään luonnollisesti? Meillä oli kaneilla kokeilussa tälläinen sähköistettävä verkko ja siinä Agrimarketin tehokkain sähköpaimen aurinkopaneelilla varustettuna. Kun laidunta siirtää tarpeeksi usein ei tautipainetta pääse syntymään. Oli siinä tietenkin huonojakin puolia. 
Laitumelta kanien kiinnisaanti oli välillä haastavaa. Kiinnisaantiin auttoi kumminkin kuivitettu koppi, jossa oli vesitarjoilu ja kävin myös silloin tällöin laittamassa porkkanoita sinne. Kaikki kanit eivät myöskään pysyneet laitumella. Kyse ei niinkään ollut kanin koosta, vaan sen luonteesta. Osa kaneista hyppäsi sähköiskun saadessaan eteenpäin, eikä taaksepäin. Näitä hölmöjä eteenpäin hyppääjiä oli 3/12. 
 Kanien pois ottaminen laitumelta ja laitumen siirto vei paljon aikaa. Verkon omat kepit eivät riitä pitämään verkkoa pystyssä, saati tukkimaan verkon alapuolella olevia pakoaukkoja. Käytännössä verkon omien keppien väliin joutui laittamaan kaksi tai kolme ylimääräistä keppiä.

 Tiineille ja imettäville laidun ei kumminkaan meidän mielestämme sopinut. Yhden verkon (50m) kokoista laidunta joutuu siirtämään 3-4 päivän välein. Kanien määrä laitumella ja laitumen koko tietenkin vaikuttavat siirtotiheyteen. 50m verkosta saa tehtyä yllättävän erikokoisia laitumia tilasta riippuen.
Pieniä poikasia ei voi viedä paikasta toiseen. Meillä poikaset siirtyivät emojen kanssa laitumelle noin 10-12vkon ikäisinä, riippuen vähän poikasten kehityksestä ja pesästätuloajankohdasta.

Petojen varalta meillä oli laitumella paljon piiloja kanien laitumella. Parhaita piiloja olivat salaojaputket. Laidun laitettiin aina pihan puolelle petojen varalta.

Uroksilla ja karkureilla meillä oli käytössä noin 2m2 kokoiset siirrettävät laidunhäkit. Häkkejä joutui siirtämään turhan usein (2-3krt/pv) ja niistä pahimmat karkurit karkasivat helposti kaivamalla tunnelin ali, pohjalla olevista verkoista huolimatta.

Lyhyesti laiduntamisen plussat ja miinukset:
+ Ei ostoheinää, ei niittämistä
+ Kanille luonnollinen tapa
+ Tautipaine pienempi (kuin ulkotarhoissa)
-  Mahdolliset pedot
-  Sähköstä piittaamattomat (3/12)
- Laitumen siirto usein
- Kanien kiinni ottaminen hankalaa

Nyt jäädään pähkimään jatkuuko meillä lihakanien kasvatus, vai pidetäänkö vain lemmikkipupuja. Puput ovat edelleen lasten suosikki eläimiä. 

Meille saapui viimeviikolla eräs uusi tuttavuus ruuankasvatuksessa, mutta siitä lisää kunhan vähän tutustutaan.

8 kommenttia:

 1. Jakamiasi kokemuksia on kyllä todella kiva lukea. Osaapahan varautua, sillä haaveilen lihakanien pidosta sitten joskus, kun se oma koti löytyy. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näitä on mukava kirjoittaakin. Jospa näistä olisi tosiaan jotain hyötyä jollekulle muulle :)

   Poista
 2. Jotenkin tosi hyvä postaus! Lihakanien pitäminen olisi mielenkiintoista, mutta mielestäni kanit ovat aika suuritöisiä siihen lihamäärään nähden mitä niistä saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja se onkin osa syy miksi meillä harkitaan kanin pidon lopettamista.

   Poista
 3. Pidin aiemmin kaneja laitumella supihäkeissä rivissä, pressu suojana. Päivittäisillä siirroilla häkit pysyivät puhtaana ja maa parani, eikä kulunut liikaa, mutta lopulta aika vähän saivat häkin reiistä syötyä. Paljon käsityötä tekee, niin kuin kirjoitat, mutta pihalla nurmenparantajana yksi yhteishäkki menee kivasti :)

  Laitumella aikanaan huomasin kerran heinän sijaan pelto-ojan pieltä kaneille niittämään ryhdyttyäni, ja sitä muutaman viikon syötettyäni, kuinka puutteellinen heinä/kaura -valio lopulta kaneille on ruohonkin kera. Karva parani todella hyväksi ja teurastaessa totesin kaikilla kaneilla aiemmin olleen jotain rasvamaksan oireita, koska vaihtunut vattu/ohdake/timotei/ym. valio kirkasti ja verevöitti vanhempienkin kanien maksat kauniin viininpunaisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen havainto! Meillä ei ole kasvatettu muuten kuin kesäisin juuri "rikkaruoho-ruokavaliolla" niin ei ole mihin verrata... :)

   Poista