keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Rohtosuopayrtti pesuaineena

Pesupähkinät ovat olleet jo kauan pinnalla ekologisuutensa vuoksi, mutta kuinka ekologista on raahata Nepalista pähkinöitä, kun ihan kotisuomessakin voi kasvattaa vastaavaa ihmeainetta? Suopayrtissä on vaahtoavaa, pesuainemaista sapoiinia jopa 20% kun taas Nepalista tuoduissa pesupähkinöissä sapoiiniä on vain 5%.

Meillä suopayrttiä käytetään shampoona ja pyykinpesuaineena. Joidenkin lähteiden mukaan sitä voi käyttää myös tiskikoneessa. Suopayrtti on sisäisesti suurina annoksina nautittuna myrkyllistä (sapoiiniensa vuoksi), mutta ennen vanhaan sitä on käytetty myös lääkeyrttinä. Jotkin lähteet varoittavat käyttämästä suopayrtin käsittelyssä samoja astioita mitä käytetään ruoan valmistukseen. Itse olen kumminkin tullut siihen tulokseen että teollisestivalmistetut aineet ovat varmasti haitallisempia kuin sellainen yrtti jota on ennen käytetty rohtonakin. Olen siis rohjennut käyttää suopayrttiliosta keittäessäni samoja astioita kuin käytän ruuanlaitossa ja käytän sitä myös tiskikoneessa.  Joidenkin lähteiden mukaan suopayrtti voi ärsyttää herkkää ihoa, mutta toiset lähteet kertovat sen soveltuvan hyvin juuri herkästä ihosta kärsiville, kutisevaan ihoon ja lievään akneenkin.
Vaikka meillä ei olekkaan mitään haittavaikutuksia ilmennyt suosittelen testaamaan tuotetta varovaisuutta noudattaen. En halua vastuulleni kenenkään iho-oireita, mahakipuja tai myrkytystiloja ;). 

Pyykkien pesuun on kaksi eri tapaa. Murskatut, kuivatut juuret voi laittaa harsopussiin ja pyykin joukkoon pesun ajaksi. Itse kumminkin suosin ennemmin liuoksen käyttöä, sillä herkkäihoiset perheenjäsenet reagoivat juurista jääviin "pesuainejäämiin" näin käytettynä. Näin tapahtuu myös pesupähkinöiden kanssa, joten siksi pidän tärkeänä että vaatteet pääsevät huuhtoutumaan vedellä pesuaineiden jäljiltä. Mitään suoraa annostelu ohjetta on hankala antaa. Itse laitan noin 2rkl nestemäistä suopayrttiä pesuainelokeroon.

Shampoota käytän omiin hiuksiini harvoin ja lasten hiuksiin en koskaan. Pesen hiukseni miedolla suopayrttiliuoksella ehkä kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa. En tiedä miten suopayrttipesu toimisi säännöllisemmässä käytössä.

Parasta ajankohtaa suopayrtin juurien kaiveluun on kukinnan aikaan. Pesin juuret mullan ja maa-aineksien poistamiseksi ja pistin kuivumaan. Varastoin juuret paperikassiin odottamaan talven pimeitä hetkiä. Jotkut käyttävät myös kasvin lehtiä, mutta itse en ole vielä kokeillut.
Liuoksen teko on helppoa.


Ensin katkon juurenpalaset pieniksi pätkiksi kattilaan ja lisään pienen määrän vettä, sen verran että juuret juuri peittyvät ja keittelen miedolla lämmöllä sen aikaa että neste muuttuu ruskehtavaksi. Kattila otetaan liedeltä pois ja annetaan jäähtyä.


Jäähtymisen jälkeen siivilöin juurenpalat pois nesteen seasta ja kaadan nesteen pulloon. Pullon tulisi olla tumma, koska pesuainetta on syytä pitää valolta suojattuna.

Liuos säilytetään valolta suojattuna ja se on joidenkin lähteiden mukaan käytettävä viikon kuluessa valmistuksesta, meillä se on oikein säilöttynä säilynyt pari viikkoakin. Säilymistä edistää sitruunahapon laittaminen liuoksen joukkoon.

21 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus. Pesupähkinöitä olen käyttänyt jo hyvän aikaa. Kotimainen vaihtoehto olisi kuitenkin kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin yllättynyt suopayrtin tehosta pesuaineena. Suosittelen kokeilemaan!

   Poista
 2. Erittäin mielenkiintoinen postaus, kiitos!

  VastaaPoista
 3. Tosi mielenkiintoista!! Mä en tosin tiedä yhtään miltä koko suopayrtti näyttää... mutta mielenkiintoista, että olis tuollanenkin vaihtoehto. Käytätkö tuota sitten jotenkin laimennettuna hiusten pesuun ja muuhun? Kun aika pieni määrä kuitenkin taitaa siitä keittelemällä kerralla tulevan. Kiinnostaa myös tuo sinun hiusten pesu, pesetkö sitten muuten jollain muulla shampoolla vai et millään shampoolla? Ite olen joskus miettinyt sitä no poota, mutta en taida kyetä...

  VastaaPoista
 4. Laimennettuna käytän hiusten pesuun, silloin tällöin. Aika harvakseltaan nykyään kumminkin.
  En pese hiuksiani yleensä millään muulla kun vedellä. Joskus jos olen viitseliäällä tuulella saatan huuhtelun tehdä suolavedellä, harvoin sitäkään. Mä olen vähän laiska hiusten hoitaja - vieläpä kun olen huomannut että hiukseni ei kovinkummoista hoitoa edes vaadi...
  Mikään vannoutunut nopoo en ole, mutta en enää vaan tarvitse shampoota.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kovasti! Löysin tämän postauksen kun yritin etsiä suopayritin käyttöä. Minä otin muinoin talteen sitä äitini puutarhasta, mitä ei enää ole. Kaunis muisto äidistäni. Nyt se on kasvanut vähän kituliaasti kuivassa paikassa seinän vieressä, mutta aion istuttaa sitä muualle parempaan multaan ja isommalle alueelle ja käyttää myös kuten sinä tässä olet käyttänyt. Voikohan tuota lientä pakastaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut liemen pakastamista, mutta miksi ei? Eihän saippuakaan menetä "tehoaan" pakkasessa, niin miksei supayrttiliemikin säilyisi...

   Poista
 6. Mahtaisiko hevoskastanja toimia myös?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmaan... En ole itse kokeillut, mutta olen kuullut sitä käytettävän.

   Poista
 7. Hei!
  Mitä suopayrttiliuokselle käy, jos sitä säilyttää (valolta suojattuna) pidempään?

  VastaaPoista
 8. Hei!
  Mitä suopayrttiliuokselle käy, jos sitä säilyttää (valolta suojattuna) pidempään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut, teen pienen satsin kerrallaan. Luulisin että alkaa ainakin haisemaan...

   Poista
 9. Se yksinkertaisesti pilaantuu, mätänemisprosessi, kuten kaikessa elollisessa aineessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoilta pihoilta löytyy usein. Ja jos omaan pihaan haluaa niin esimerkiksi maatiaiselta on saanut ostettua siemeniä :)

   Poista
 10. Mistä tätä suopayrttiä saa?
  Ikinä en ole törmännyt, mutta minä olenkin aivan tietämätön vasta alkaja 😊

  VastaaPoista
 11. Mistä tätä suopayrttiä saa?
  Ikinä en ole törmännyt, mutta minä olenkin aivan tietämätön vasta alkaja 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.maatiainen.fi/tekstit/suopayrtti2009.htm vanhoilta pihamailta

   Poista
  2. http://www.maatiainen.fi/tekstit/suopayrtti2009.htm vanhoilta pihamailta

   Poista
  3. Aivan ihana ohje. Menee kyllä kokeiluun. Kiitos paljon :)

   Poista