keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Atooppinen ihottuma kuriin

En yleensä ole kirjoittanut tänne tälläisiä asioita, mutta atooppisesta ihottumasta kärsivien takia minun on pakko.

Ronja oli 5kk ikäinen kun ilmestyivät kuivat kohdat ranteisiin. Ronja alkoi saamaan tuolloin myös silloin tällöin kaupan korviketta, sekä alettiin maistelemaan soseita. 

Vuodenikäisenä kävimme allergialääkärillä, jossa todettiin "lievä atooppinen ihottuma". Keskustelin ruokavaliosta lääkärin kanssa, mutta koska allergiatestit eivät näyttäneet allergioita olevan ei lääkärin mukaan mitään ruoka-aineita kannattanut alkaa välttelemään. Minulle neuvottiin kortisonin käyttö, josta ei oikein käytettynä olisi mitään vaaraa...
Kuvassa näkyy Ronjan ihottumat ranteissa lievimmillään.

Ronjan ollessa 2,5v kävimme Ruotsissa, jossa söimme poikkeuksellisen paljon maitotuotteita ja viljoja. Ronjan ihottumat rehahtivat totaallisesti. Ronja raapi sentin syvyiset avohaavat molempiin ranteisiinsa, kyynär- ja polvitaipeet kutisivat ja "kolikkoihottumaa" ilmestyi jokapaikkaan. Heräsimme lähes joka yö siihen että Ronja raapi itseään. Jonkin verran auttoi kun laitoin sukat käsiin maalarinteipillä kiinni. Rasvaukset helpottivat hetkeksi. Kortisonia olisi saanut käyttää koko ajan. Viikon kuurin aikana ihottumat paranivat lähes kokonaan, mutta tulivat parin päivän sisään takaisin. Tätä samaa jatkui näihin päiviin asti. 

Kokeilimme kaikki kikat mitä keksin ja luin netistä:
-Maito, kananmuna ja gluteiinit pois ruokavaliosta
-Sisäisesti rasvoja (avokado, oliiviöljy, kookosöljy, kalanmaksaöljy ja tietyt pähkinät ym)
-D-vitamiinia reilusti
-Probiootit
Tietenkin rasvailu (eri rasvat) ja sukkien käsiin laittaminen yöksi, jotka tuntuivat mielestäni lähinnä oireiden hoitamiselta, ei syyn poistamiselta. 

Toistuvasti kuulin lääkäreiltä että syytä atooppiseen ihottumaan ei ole. Lumiukkorasvausta, tarpeen tullen 1% kortisonivoidetta ja hanskat (sukat) käteen yöksi, jotta ei pääse raapimaan olivat tavallisimmat vinkit meille. Onneksi en uskonut, vaikka välillä tekikin mieli.

Maaliskuussa (kaksi viikkoa ennen Veeran syntymää) Ronja pääsi käymään Kolibrissa Rauli Mäkelän vastaanotolla. Ronjalle määrättiin paljon vitamiineja. Kahden päivän päästä vitamiinien aloituksesta öiset raapimiset loppuivat ja sukat voitiin jättää pois käytöstä. Emme myöskään sen koommin ole heräilleet yöllisiin raapimiskohtauksiin tai vaihdelleet verisiä lakanoita raapimisten jälkeen. Kuukauden vitamiinikuurin jälkeen Ronjan ranteiden ihottumat olivat täysin parantuneet. Nyt reilun kolmen kuukauden jälkeen enää vain polvitaipeet punoittavat vähän. Ronja pystyy syömään kaikkea muuta paitsi maitotuotteita ja niitäkin saa todennäköisesti alkaa käyttämään kunhan kaikki ihottumat ovat ensin poistuneet.

Nyt Ronja syö vitamiinien lisäksi vielä probiootteja ja ennen seuraavaa käynti kertaamme käymme verikokeissa, joista selviää mahdolliset imeytymishäiriöt. Ronjan syömiä vitamiineja saa vain Yliopiston Apteekista reseptillä, vaikka ne ovatkin "vain" vitamiineja.

Rauli Mäkelän vastaanotolle on pitkä jono. Meillä kävi tuuri kun saimme peruutusajan ja senkin mummoni ansiosta. Sama lääkäri on myös tehnyt erään tuntemani henkilön pahan nivelreuman täysin oireettomaksi ruokavalion avulla. Täällä on juttu reumasairauksien hoidosta luonnonmukaisesti.

Toivon että kukaan ei tyydy atooppisen ihottuman kohdalla vastaukseen että sille ei ole syytä. Aina on jokin syy!

Muoks // Täällä atooppisen ihottuman vitamiinistä lisää ja täällä maitotuotteiden vaikutuksesta asiaan.

18 kommenttia:

 1. Ymmärsinkö oikein että teidän kohdalla kyse oli vitamiinien imeytymishäiriöstä vai vitamiinien puutoksesta? Hyvä että tilanne on parantunut :) Meidän perheessä on kolme atoopikkolasta jota rasvataan päivittäin. Siksi alkoi tämä aihe kiinostamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitamiinien puutoksesta käsittääkseni. Imeytymishäiriötä tutkitaan seuraavaksi, koska aivan kaikki ihottumat eivät ole lähteneet pois.

   Poista
 2. Vitamiineja vain reseptillä? Mitä ne sellaiset vitamiinit ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkinlainen seos erilaisia vitamiineja. En osaa sanoa miksi niitä saa vain reseptillä, mutta niin asia on. Ja kyse tosiaan on vain vitamiineista.

   Poista
 3. Voi oon niin samaa mieltä!! Omalla kohdallani myös lääkärit sanoneet, että ruoka-aineet eivät vaikuta ja minun ei tulisi välttää mitään ruoka-aineita. Mutta uskon kans, että jokin syy ihottumalle on ja sen haluan poistaa, en ainoastaan oireita! Lapsellamme on myös atooppinen ihottuma, joka selkeästi reagoi ruoka-aineisiin. Kertoisitko tarkemmin tuosta vitamiinista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin jossain vaiheessa laittaa selostuksen mitä se ihmevitamiini sisältää :)

   Poista
  2. Hei
   Laitoitko tätä listaa vitamiineista mihinkään? En löytänyt...

   Poista
  3. http://pienenpienitalo.blogspot.fi/2015/07/atooppinen-ihottuman-vitamiinit.html?m=0

   Poista
 4. Tuoltahan voisi löytyä apua muihinkin ongelmiin. Oliko tolkuttoman kallista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kaikkihan on suhteellista... mutta mielestäni ei ollut kallis. Eikä varsinkaan siihen nähden että koko perhe sai yörauhan takaisin ja Ronjaa ei kutise enää!
   Tuonne voi soittaa ja tiedustella hintoja. Meillä on joka kerta kulunut alle tunti siellä vastaanotolla.

   Poista
  2. Myös tavalliseeen perusvoiteeseen lisätty ruokasooda on auttanut atooppisen ihottuman kutinaan. .Kokeilkaa ainakin vaikka pari viikkoa. Me lisättiin soodaa Helosan voiteeseen, kun sitä sattui olemaan jäännyt lehmien tissivoiteena. Helosan on lisäksi hyvä hajuton rasvainen käsi ja jalkavoide.

   Poista
  3. Ruokasoodan ja rasvan seosta en laittaisi lapselle. Se kirvelee jo omaan lievästi rohtuneisiin kohtiin saati sitten oikeasti lähes verillä olevaan ihoon...
   Helosan sisältää parabeeneja (prybylparaben), joita välttäisin myös.

   Poista
 5. Oliko teillä kyse vitamiinin puutoksesta? Itse en ole huomannut vaikutusta, niitähän muutenkin imeytyy elimistöön vain tietty määrä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tarkemmin tiedä, muuta kuin että vitamiinit auttoivat :). Mitä vitamiineja olet syönyt? Äkkiseltään katsottuna perus Multivitassa ei ole ainakaan kaikkia vitamiineja mitä tuossa seoksessa on ja nekin mitä siinä on ovat hurjasti pienemmissä määrissä...

   Poista
  2. Kiitos, Tiia, blogitekstistä. ^_^

   Noissahan on sekin, että vaikka söisi vitamiineja, ilman oikeita rasvahappoja (Esim. epa&dha), vitamiinit eivät imeydy/ pääse imeytymään soluihin. Joten ensin tosiaan kannattaa huolehtia rasvahappotasapaino kuntoon ja sitten vitamiinit. Meilläkin kuopuksen atooppinen ihottuma hävisi kahdessa viikossa sen jälkeen, kun aloitimme omegat.

   Poista
 6. Onpa ihanaa lukea,että joku on saanut avun! kovin kiinnostaa tuon vitamiinivalmisteen sisältö ja samoin probioottien merkki (Symbioflor kenties?). Olisi ihanaa,jos voisit jakaa nämä tiedot :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Juuri sain valmiiksi postauksen aiheesta

   Poista
 7. Itse kärsin atooppisesta ihottumasta ja aina on sanottu että ei oo syytä mutta esim huomaan joidenkin ruokien / herkkujen tms jälkeen että iho reagoi. Oon ehtinyt sopivia rasvoja kokoajan. Vaihtelen niitä ja käytän välillä vahvempia rasvoja pahimpaan hetkeen. Ei auta kun mennä yökylään vääränlaiseen ilmastoon niin aamulla silmät tai suun ympärys turvonnut. Oispa kiva löytää joku selvä apu!

  VastaaPoista