torstai 26. maaliskuuta 2015

Vinkkejä lihakanien kasvatukseen

Lähes vuosi sitten meille tuli ensimmäiset kanit. Ensin saapui belgianjätti/ranskanluppanaaras Jutta ja heti sen perään jalostusurokseksi kaavailemani Duracell (jolle kumminkin kävi huonosti astutusmatkalla), jotka kummatkin olivat luovutusikäisiä pupunpalleroita. Kesäkuussa meille saapuivat vielä kanipariskunta Bella ja Nukkis. Syksyllä tein muutaman vaihtokaupan uroksista, jolloin saapuivat Kalle (ranskanluppa) ja Jussi (thyniger sekoitus). Nyt keväällä ostin vielä Ursulan uudenseelanninpunaisen naaraan.
Vuoteen ei mahdu kovinkaan paljon kokemusta vielä, mutta ajattelin kertoa mitä itse tekisin toisin, ehkä joku muu voi välttää samat sudenkuopat mitä itse olen käynyt.

1. Kanien hankkiminen


*Rotu:

Ranskanluppa on hyvä emo, mutta kasvaa hitaasti sekä lihantuotannon että poikastuotatanon kannalta. Ranskanluppa on kumminkin belgianjätin kanssa yksi yleisimmistä lihakaniroduista joita on myynnissä Suomessa, joten niiden hankinta on helppoa ja urosten vaihtokin on osoittautunut kohtuullisen helpoksi. Meillä on kumminkin rodun vaihto jossain vaiheessa edessä - ranskanluppa tai belgianjätti ei ole lihantuotantoon soveltuva rotu hitaan kasvunsa ja rasvaisuutensa vuoksi! Jotkut risteyttävät ranskanluppaan jotakin pienempää rotua, jolloin kasvuvauhti hyvällä tuurilla paranee hieman. Ulkomailla tunnutaan käyttävän paljon uudenseelanninvalkoista ja kalifornialaista.


*Ikä:
 Luovutusikäisten poikasten hankkimisesta menee noin (rodusta riippuen) 3-7kk ennen kuin lisääntymistouhut onnistuvat. Jos lihaa haluaa nopeammalla aikataululla suosittelen hankkimaan vanhempia yksilöitä. Ongelmana tuntuu olevan vanhempien lihakanikasvatukseen sopivien kanien saatavuus. Isoilta kasvattajilta tälläisiäkin voi kysellä. 

2. Häkit


Mieti tarkkaan miten haluat kaneja kasvattaa ja tee RIITTÄVÄSTI häkkejä. Meillä kanien oli tarkoitus majailla vain kesällä siirrettävissä häkeissä, mutta jouduttiinkin laittamaan patakaneja ja jalostusuroksia niihin. Lisäksi isoin ulkohäkki on ensimmäisen talven perusteella huono valinta. Etelä-Suomen jatkuvat vesisateet tekivät häkistä jatkuvasti likaisen näköisen ja ikävän kaneille. Häkki katettiin lopputalvesta pressulla, mutta se ei pelastanut tilannetta paljoakaan ja oli hankala huoltaa. Meille sopivan ratkaisun miettimiseen on mennyt aikaa
Häkkien verkkoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Osassa siirrettäviä häkkejä meillä on ihan perus vihreää aitaverkkoa, joka toimi aikuisilla kaneilla hyvin. Osassa häkkejä on jänisverkkoa, mutta olen kuullut myös rappausverkkoa käytettävän.
Yleisin häkkimalli lienee "kerroshäkit", meillä kanit asuvat karsinassa ja isossa ulkoaitauksessa.

 3. Astutus tavan valitseminen 

 Meillä on käynyt jo kahden uroksen kanssa huono tuuri, kummaltakin on naaras puraissut pallit tohjoksi. Se ei kuulemani mukaan ole yleistä, mutta mahdollista. Astutustapoja on monia. Tärkeää on että kummatkin ovat sopivan ikäisiä. Meillä on tähän mennessä käytetty taktiikkaa, jossa uros ja naaras/naaraat asuvat samassa häkissä jonkin aikaa.

 

 

4. Teurastaminen

Optimitilanteessa kani kasvaa noin 3-4kk teuraspainoonsa. Meillä meni ranskanluppien kohdalla 6-8kk, joka on turhan paljon kustannusten kannalta. Teurastamiseen menee mieheltä aikaa 20-30min per kani. 

5. Ruokinta

Kanien ruokintaa pitäisi saada huomattavasti kannattavammaksi. Heinän kaivaminen kaukalosta ja maahan tallominen on ollut meillä suuri ongelma. Sisäruokintakaudella heinä-kaura (porkkana) ruokinta maksaa meillä 5e/kani . Ruokintaa hankaloittaa meillä myös se että en halua syöttää pellettejä ja rehun on oltava vähintään kotimaista, sekä lähellä tuotettua. Kesäkaudella kanien ruokinta puolestaan ei maksa mitään, koska luonto on pullollaan ilmaista ruokaa. Ongelmaksi on myös osoittautunut lihakanien kasvatuksesta löytyvä vähäinen tiedon määrä. Lihakanien ruokinnasta ei löydy tietoa paljonkaan Suomeksi.

Tulevaisuuden kanisuunnitelmat ovat vielä auki. Ainakin rodun vaihto on edessä ja häkkiratkaisujen miettiminen uudestaan.

Olisi mielenkiintoista lukea mitä vinkkejä muut antaisivat lihakanien kasvatusta harkitseville?

KATSOTHAN MYÖS UUDEMMAT VINKKINI!

Linkkivinkkejä

 

Täältä löytyy mielenkiintoinen video kaneista. Kaneille on rakennettu niiden luonnollista elinympäristöä vastaavat tilat, jossa niitä kumminkin päästään seuraamaan.
Täältä löytyy perustiedot kanien lisääntymisestä, tiineydestä ja poikimisesta.
Kanikuiskaajan peruskurssilta löytyy hyödyllistä tietoa luonnonvaraisten kanien käyttäytymisestä. Teksti on väritetty lemmikkikaneihin sopivaksi, mutta välistä voi poimia hyviä tiedon murusia myös lihakanien kasvattamiseen.
Metsästäjäliiton sivuilta löytyy muutama sananen villikanista. 
Eläinsuojelulakiakin on hyvä vilkaista, vaikkakaan tuotantokanien kohdalla siinä ei kovin montaa sanaa olekkaan. Lemmikkikanien eläinsuojelulakia voi osittain soveltaa tuotantokaneihin. 
Kanien sukupuolten tunnistusta.
Kanien ruokinnasta löytyy hyvää tietoa täältä ja täältä (engl) . Suomeksi kattavin sivusto jossa on tietoa kanin ruokinnasta on tietääkseni täällä.

Facebookista löytyy tuotantokanijengi  ja englanninkielinen Backyard Meat Rabbits. Englanninkielisessä ryhmässä on monta asiaa jotka eivät sovellu Suomen oloihin, mutta antaa kivasti tietoa rapakon takaa.

4 kommenttia:

  1. Monipuolinen katsaus ja hieno linkkiluettelo!

    VastaaPoista
  2. Jää mielenkiinnolla seuraamaan teidän kaniprojektia. Kanit ovat aika tuntemattomai tuotantoeläimiä Suomessa. Jännä, kun -70luvulla niitä oli suurinpiirtein kaikilla.

    VastaaPoista
  3. Ihanaa että jaat oppimaasi! Kiitos!

    VastaaPoista