sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Pienen tilan säilytysratkaisut

Multa kysytään usein miten me mahdutaan näin pieneen kotiin. En ole nähnyt ongelmaa mahtumisen kanssa muuten kuin eteisen kohdalla. Kun vajaa 6m2 eteiseen pitää saada mahtumaan koko porukan ulkovaatteet, rattaat ja vielä koiran nukkumapaikkakin, niin se on ahdas. Onneksi yläkerta remontti tuo eteiseenkin yhden lisäneliön.

Paras ratkaisu tilanahtauteen jonka voin antaa on kumminkin turhan tavaran karsiminen. Me muutettiin reilu 120m2 rintamamiestalosta, jossa oli vielä vintti varastotilaa tähän pikkuruiseen mummonmökkiin. Muuttaessa karsiutui iso osa tavaroista ja teen joka päivä lisää luopumispäätöksiä.


Lapsilla on pikkuhuoneessa Ronjan sängyn alla lelulaatikko. Lelulaatikon koko on mittarina milloin on liikaa leluja - nyt alkaa taas näyttää siltä että pitäisi karsia osa  leluista pois. Duplot ovat varmaan ainoita muovileluja mitä meiltä löytyy ja ne majailevat arkussa ikkunan alla. Pikkuhuoneessa on myös meidän kaikkien vaatteet, harvemmin tarvittavia keittiövälineitä (lihamylly, vakuumikone ym), lakanat ja langat. Lastenvaatteille on Elfa-korit ja muuten koko liukuovikaappi on hyllyjä täynnä.

Pyyhkeet säilytetään vessan oven viereisessä arkussa. Arkku on kätevä säilytystapa monelle asialle.


Puolilämpimässä eteisessä ei pysty kuivaamaan ulkovaatteita ja näillä keleillä vaatteet kastuvat väkisin jokaisella ulkoilu kerralla. Vähän kosteat haalarit kuivaa helposti lattialämmityksen päällä, mutta läpimärät haalarit laitan suosiolla pikapesuun ja sen jälkeen kuivausrumpuun.


Hanskoille ja pipoille on tehty kattoon koukku, johon ne on yksinkertaista ripustaa pyykkipojilla.

Yövieraita varten meillä on asuntovaunu. Tietenkin reissaamme perheen kesken jonkin verran vaunulla ja se on myös muille vuokrattavana sellaisina aikoina kun emme itse sitä käytä.

Mitkä ovat teidän parhaat vinkit säilytysratkaisuiksi pieniin tiloihin?

6 kommenttia:

 1. Tuo on niin totta: tilanahtauteen auttaa ainoastaan tavaran määrän rajoittaminen! Vaikka rakentaisi kuinka monta uutta varastoa, ne tulevat kaikki täyteen ryömää, ellei tätä aktiivisesti vastusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä! Me ehdittiin asumaan tuossa mainitsemassani rintamamiestalossa reilu neljä vuotta ja kun aloin pakkaamaan muuttokuormaa tänne, niin lahjoitettavia tavaroita tuli kaksi huoneellista! Yhteensä 24m2 lahjoitettavaa tavaraa jätesäkkeihin pakattuna! Miten ihmeessä me ollaan mahduttu asumaan siellä!? Nyt olen pitänyt huolen ettei mitään ylimääräistä kertyisi nurkkiin ja silti niin tuntuu käyvän.

   Poista
 2. Lipastot on kyllä ihan parhaita pieneen tilaan, niihin saa yleensä mahtumaan ison määrän tavaraa, mutta tavarat voi kuitenkin pitää edes vähän järjestyksessä lajittelemalla ne omiin laatikoihinsa. Meillä tahtoo enempi olla ongelma kaikki se tavara mitä noissa varastoissa säilytellään, siis kaikki ovet, ikkunat, pellit, puutavara jne. Tuota rakennustavaraa kun on vähän pakko aina hamstratakin silloin kun sitä on saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lipastot ovat kyllä käteviä! Me ei vain olla vielä onnistuttu löytämään sopivia lipastoita - niistä on jatkuva pula...

   Poista
 3. Jos mulla olisi vähän tilaa, laittaisin ylös katonrajaan hyllyn johon hankkisin jotain katseenkestäviä koreja. Niissähän voikin sitten säilyttää melkein kaikkea mahdollista.

  Mua pelottaa ajatus pienemmästä asunnosta, miten ihmeessä pystyn siihen mennessä hävittämään tavalla tai toisella 2/3 tavaroista(mme). Tosiasia on, että mitenkään muuten ei mahdu pieneen asuntoon kuin pitämällä tavaramäärän järjellisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on seuraavaksi hankintalistalla hyllyjä ja koreja ovien päälle. Saan keittiöönkin niillä taas hieman enemmän säilytystillaa... :)

   Pakon edessä sitä kyllä lopulta tietää mistä luopua. Mulla oli tähän asuntoon muuttaessa 7kk aikaa miettiä mistä luopua ja silti muutto tuntui lopulta tulevan yhtäkkiä...

   Poista